Schimmen van landschappen

Deze landschapsfotografie laat je bijna hallucineren

Siem van Woerkom 581 0
Aparte landschapsfotografie van kunstenaar Cody Cobb, waarin hij de beelden zo wil vervreemden dat er bijna geen herkenbare onderdelen meer in zitten.

Lampen in het donker

Kunstenaar Cody Cobb maakt geen standaard fotografie, maar al helemaal geen standaard landschapsfoto's.

Afgelopen winter leed Cobb tijdens een twee maanden durende soloreis door Californië en Utah aan een depressieve episode. Niet in staat om 's nachts te slapen, begon hij plaatsen als Death Valley in een half wakker, half slapende staat te verkennen. Verdwaald in de nacht fotografeerde hij wat hij vond, met een Fujifilm GFX50. Met behulp van licht van een koplamp en een paar kleine LED's met gekleurde gels maakte hij enkele surrealistische beelden.

'Ik wilde gewoon ronddwalen en vormen tegenkomen,' zegt hij. Toen hij terugkwam in Seattle (waar de kunstenaar woont), bewerkte hij de foto's door meerdere belichtingen van dezelfde scène samen te stellen om de juiste lichtbalans te waarborgen.

(Beeld: Cody Cobb)

Werken vanuit emotie

De resulterende beelden zijn hallucinerend in hun intensiteit en roepen een psychedelische trip op - een effect dat gedeeltelijk wordt gecreëerd door de afwezigheid van schaduwen, een truc die Cobb leerde van 3D-modellering. De serie, toepasselijk getiteld Dark Side, weerspiegelt ook de psychologische toestand van Cobb in die tijd.

'Het was erg belangrijk om mezelf verloren en kwetsbaar te voelen toen ik deze schoot', legt hij uit. 'Het was zo koud en ik was opzettelijk aan het vasten omdat ik mijn beste foto's lijk te maken als ik honger heb. Het verhoogt al mijn zintuigen.'

Kijk voor meer foto's van de serie op de website van de artiest

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem