De zesde Nationale Museumweek in digitale vorm!

Lars Kruijdenberg 416 0
Dit jaar gaat de Nationale Museumweek ook gewoon door, maar dan wel digitaal. Afgelopen maandag 20 april 2020 begon de Nationale Museumweek en deze eindigt zondag 26 april 2020.

Er zijn ruim 400 aangesloten musea gesloten voor het publiek maar toch geven veel musea wel online toegang tot hun pronkstukken en collecties. Zo bieden ze inzicht in hun collecties in deze lastige tijden. Tijdens deze Nationale Museumweek zal er maximaal aandacht worden gevraagd naar al de vormen van virtuele kunstbeleving.

Ook is er tijdens deze week elke dag een video-journaal om 16.00 uur. Dit video journaal is verdeeld in verschillende blokken. In elk blok wordt er iets vertelt of laten zien. In  het eerste blok begint Aïssa (verslaggeefster van de nationale museumweek) elke dag bij het unieke virtuele eerbetoon op de Dam. Daarna vertelt ze welke museale pronkstukken er spreken tot de verbeelding, welke persoonlijke verhalen en kunstwerken die door mensen thuis zijn ingezonden er opvallen. Daarna zal Aïssa in Blok 2 ruim de aandacht geven voor het online aanbod van musea door het hele land. In Blok 3 van het programma komen mensen aan het woord die in de week een hele bijzondere bijdrage leveren, bijvoorbeeld door online activiteiten over uiteenlopende collecties. 

Het gouden pronkstuk op de Dam 

Het gouden pronkstuk bestaat uit ruim 400 pronkstukken. Aan de binnenkant van de pronkstukken komen de kunstwerken van de bezoekers zelf. Je moet op een het pronkstuk klikken en zo kan je, je eigen pronkstuk tegenkomen. Tijdens de Museumweek wordt er gevraagd om je mooiste of meest inspirerende kunstwerk in te sturen, op deze manier help je mee om het online Gouden Pronkstuk verder op te bouwen. Een uniek, interactief en door alle Nederlanders samen gebouwd eerbetoon in de vorm van een digitaal Gouden Pronkstuk is dan het resultaat. 

De Museumweek is gratis te bezoeken van 20 april 2020 tot en met 26 april 2020. Wil je dat jouw kunstwerk of een kunstwerk dat jij inspirerend vindt, als pronkstuk in het virtuele musea komt te staan? Stuur ze dan zeker in naar de Nationale Museumweek.