Dé YouTube-kanalen om je op te abonneren als filmmaker

Milou van Leeuwen 344 0
YouTube biedt voor veel filmmakers een onuitputtelijke bron van informatie en bijscholing. En het is natuurlijk zonde om daar geen gebruik van te maken!

Als filmmaker weet je als geen ander dat er nog zoveel meer te leren valt dan je zelf weet. Daarnaast verandert de techniek constant, waardoor het goed is om op de hoogte te blijven van wat er speelt. Het is dan ook nooit weg om van vakgenoten te horen hoe zij te werk gaan. Daarom hier een overview van dé must-follow YouTube kanalen van dit moment.
 

 • Peter McKinnon 
  Het kanaal van Peter McKinnon is in een paar maanden uitgegroeid tot een hit met meer dan 1,9 miljoen abonnees. Van 2-minute Tuesday video’s tot Lightroom tips, fotograaf en cinematograaf Peter heeft ze voor je. Daarnaast vlogt hij ook graag op zijn tijd, mocht je niet genoeg van hem krijgen. 
   
 • Tony & Chelsea Northup 
  Tony Northup en zijn vrouw Chelsea zijn al een tijdje bezig. Vaak hebben hun video’s een technische invalshoek, ze geven veel reviews van producten en tips welke gear ze voor welke situatie gebruiken. Inmiddels heeft het stel al bijna 800 video’s op hun kanaal staan. Van tips hoe je je lens schoon maakt tot advies over freelance tarieven als fotograaf: bedenk het en Tony en Chelsea behandelen het.  
   
 • D4Darious 
  Darious laat je zien dat je met simpele truckjes je films naar een hoger niveau kunt tillen. Hij geeft niet alleen tips over gear en montage maar hij kijkt ook op een creatieve manier naar storytelling. Serveer daar zijn dosis Amerikaanse humor bij en je blijft gegarandeerd kijken.  
   
 • Andyax 
  Waar Darious als een stuiterbal op je beeldscherm stuitert, is filmmaker Anders Øvergaard de rust zelve. Deze Noorse filmmaker legt bijna kalmerend uit hoe je -vaak met minimale middelen- mooie films maakt. Anders is niet heel actief op zijn kanaal, maar als hij wat maakt is het iedere keer weer een delight om naar te kijken.   
   
 • Film Riot 
  Waarschijnlijk een bekend kanaal voor veel filmmakers en liefhebbers is Film Riot. Als je je afvraagt hoe je net zulke vette effecten krijgt als in de Hollywood-films zit je bij dit kanaal goed.   
   
 • Tutvid 
  Wil je je verdiepen in Premiere Pro, Photoshop, After Effects, Illustrator of Lightroom? Volg dan Tutvid. Bijna het hele Adobe Creative Cloud-pakket komt aan bod op het kanaal van de Amerikaanse fotograaf Nathaniel Dodson.  
   
 • Justin Odisho 
  Justin is een echte edit-koning te noemen. Hij heeft vooral veel Premiere Pro en After Effects-tutorials maar soms zitten er ook andere video’s tussen.  
   
 • Matti Haapoja 
  Alle content van deze Finse Director of Photography ziet er gelikt uit. Matti woont momenteel in Canada maar reist graag rond om mooie reisvideo’s te maken.  
   
 • SonduckFilm 
  De tutorials op het kanaal van SonduckFilm gaan over zowel grafische vormgeving als film- en fotografie. Zonder te veel poespas geeft Joshua Noel je tips op het gebied van film, fotografie, montage en nabewerking.  
   
 • Brandon Li 
  Het kanaal van Brandon Li is een pareltje. Zijn projecten vindt je vooral op Vimeo maar op zijn YouTube-kanaal geeft deze rondreizende filmmaker graag behind the scenes en tips.   
   
 • Video School Online  
  De Video School Online biedt niet alleen YouTube tutorials maar ook cursussen en e-Books op het gebied van film, fotografie, montage en animatie.  
   
 • Dope Motions 
  Wil je tips, tricks en inspiratie om je After Effects skills te verbeteren? Volg dan Dope Motions.  
   
 • Creative North 
  Je zou bijna gaan geloven dat al het goeds uit de Scandinavische landen komt. Jonny Von Wallström maakt prachtige beelden en geeft in zijn video’s wat meer behind the scene tips over het bestaan als filmmaker.  
   
 • CineFix 
  Tot slot een kanaal dat leuk is om inspiratie op te doen. Via CineFix hoor je interessante weetjes over alle Hollywood klassiekers. 
   

Meer tips en tutorials! 

Mis jij nog YouTube-kanalen in dit rijtje? Of heb je zelf een favoriet account waar jij al je tips en tricks leert? Laat het weten in een reactie hieronder. En bekijk ons YouTube-kanaal hier

 

Zoek je meer inspiratie? Bekijk ook: 

Vijf videogoeroes om in de gaten te houden 

Blog: Mijn 5 inspiratiebronnen  

afbeelding van Milou van Leeuwen

Milou van Leeuwen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Milou