De wereld van lens adapters

Redactie DIGIFOTO Pro 1235
Soms kun je een objectief op de kop tikken voor een zacht prijsje, dat uit een oude serie komt van jouw cameramerk. Of misschien, wil je graag een objectief gebruiken dat van een andere fabrikant is en dus niet op jouw type camera past. In sommige gevallen kun je dat oplossen met een adapter. Hoe werkt dat?

Registerafstand

Technisch is het mogelijk om een ring te maken die aan de ene kant op de camera past en op de andere kant kan het objectief gemonteerd worden. De dikte van de ring is daarmee wel bepalend voor een nieuwe registerafstand, in het Engels Flange Focal Distance. Dit is de afstand tussen de (metalen) montagering van de camera tot de chip (of film) in de body. Om een adapter te maken die tot in het oneindige kan focussen zonder toegevoegde correctie lenzen moet je er voor zorgen dat de afstand tot de chip / film van de gebruikte lens op de originele camera groter is dan de camera waar je de lens op gaat gebruiken.

Kleinere registerafstand

Is de registerafstand van het objectief kleiner dan van je camera, dan zul je dus correctie (optische)lenzen moeten gebruiken. Deze zijn een stuk duurder dan adapterringen, dus het is goed om te weten of je die nodig zult hebben en af te wegen of je erin wil investeren. Bovendien geven ze vaak een extra vergrotingsfactor, dus wees je daar van bewust. Bovendien zullen ze vaak extra stops toevoegen en lever je soms ook in aan kwaliteit.

Uitwisselen

Het is ook mogelijk om met een adapter een Nikon objectief op een Canon camera te plaatsen. Nikon heeft in de oude AI serie een aantal hele goede objectieven gemaakt die met behulp van een adapter van 2,4mm dik zonder problemen bruikbaar zijn op Canon. Andersom (canon objectief op Nikon) is lastiger, omdat deze wijder zijn. Voor de oude FD modellen van Canon bestaat er wel een adapter.

Spiegelloos

Mirrorless camera's hebben het voordeel dat de registerafstand heel kort is. Voor dit type camera is het dan ook gemakkelijker om een passende adapter te vinden en het oude glas te gebruiken. Ook de Canon FD objectieven zijn dan zonder ombouw direct te gebruiken.

Nadelen

Er zitten wat nadelen aan adapters. Zoals je hierboven kunt lezen, zijn niet voor alle combinaties adapters beschikbaar. Bovendien communiceren de camera en het objectief vaak niet meer met een adapter, zeker wanneer het een verbinding is tussen twee verschillende fabrikanten. Hierdoor kun je vaak geen gebruik maken van autofocus en zul je het diafragma met de hand moeten instellen. Sommige adapters hebben daar een functie voor, omdat niet elk objectief een diafragmaring heeft. Ook zijn er adapters die een piepje geven wanneer het onderwerp scherp is. Daarnaast wordt ook de EXIF data vaak niet meer gecommuniceerd naar de camera.

Waarom dan wel?

Waarom zou je dan moeilijk doen, met adapters?

  • Kosten. Vaak zijn oude objectieven voor een prikkie te koop, in prima staat. Het is vaak nog steeds uitstekend glas, soms voor enkele euro’s beschikbaar.
  • Kwaliteit. Het is heus niet altijd zo dat alleen ‘jouw’ fabrikant het beste glas aflevert.
  • Overstap. Soms maak je de overstap van het ene merk naar het andere, waardoor je ineens met een overschot aan objectieven zit waar je niets meer mee kunt doen. Wellicht kun je je lievelings objectief, met een adapter, prima gebruiken op je nieuwe camera.
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie