De strijd om de meeste megapixels, is het wel nodig?

Christel de Wolff 223 0
Sinds de komst van digitale camera's, wordt er gegooid met steeds meer megapixels op de sensor. De manier waarop nieuwe cameramodellen worden gepromoot, doet denken dat het aantal megapixels het enige is waaraan je de kwaliteit van een camera kunt aflezen. Is dat wel nodig?

Wat zijn megapixels?

Om te weten of je er goed aan doet om er veel van te hebben, moet je eerst weten wat een megapixel is. Een digitale foto is opgebouwd in lichtgevende gekleurde vlakjes, pixels genoemd. 1 Miljoen pixels samen is een megapixel. Heb je het over pixels, heb je het ook wel over de resolutie. Een foto met een hoge resolutie heeft veel (mega)pixels en andersom.

Meer megapixels, betere foto’s?

Als fotograaf krijg je nog wel eens de vraag van je buurman of tante: ‘Hoeveel megapixels heeft jouw camera?’  of ‘Wow, wat een grote camera, je zal wel lekker veel pixels hebben?’ of, nog erger: ‘Mijn telefoon heeft meer megapixels dan jouw camera.’ Het is het beste om daar maar gewoon niet op in te gaan. Weet immers dat een camera met veel megapixels niet perse betere foto’s maakt dan eentje met minder. Je zult natuurlijk het verschil merken als je een foto groot afdrukt. En als je een keertje niet dichtbij je onderwerp kunt komen, kun je in een hoge resolutie lekker ver ‘digitaal inzoomen’. Toch heeft de grootte van je beeldsensor en de kwaliteit van je objectief, naast het juiste gebruik van instellingen natuurlijk, veel meer invloed op je foto.

Wist je trouwens ook dat een teveel aan megapixels soms juist onhandig is? Probeer een hoge resolutiecamera maar eens stil te houden. Omdat hij zulke scherpe beelden maakt, word je meteen afgestraft in de minste of geringste bewegingsonscherpte. Ook in situaties met weinig licht is het werken met grotere pixels soms een voordeel.

Lees ook: FUJIFILM GFX100: revolutionaire middenformaat camera

Leerzame video over megapixels

Fotograaf David Flores van B&H Photo legt in deze video uit hoe belangrijk megapixels eigenlijk echt zijn en dat je die grote hoeveelheden pixels misschien helemaal niet nodig hebt.  Als je foto's op groot formaat wilt printen bijvoorbeeld, is het logisch dat je je foto's in een hoge resolutie wilt aanleveren. Dan is een camera met zoveel mogelijk megapixels zeker een goede keuze. Maar in situaties met weinig licht is het niet ondenkbaar dat je liever naar een camera met wat minder megapixels grijpt om een goede foto te maken.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel