De meest natuurgetrouwe kleuren in je fotos

Amy Schutte 1184 0

Je hebt de beste camera, je lichtopstelling en lichtinstellingen kloppen, en toch kan het nog gebeuren dat de kleuren in je foto’s iets afwijken van het origineel.

Hoe los je dat op? Radhakrishanan van Pixel Village geeft een aantal oplossingen.

Als je in RAW fotografeert, wat sowieso aan te raden is voor de meest natuurgetrouwe kleuren en de meeste mogelijkheden om deze te perfectioneren in de nabewerking, kun je de camera kalibreren op kleur. Bij veranderende lichtomstandigheden doet de camera dat deels zelf, deels kun je de volgende stappen doorlopen. Zorg dat je in ongecomprimeerde (uncompressed) RAW fotografeert en zorg dat je 14 bit foto’s maakt. Deze hebben de meeste kleurinformatie. De kleurruimte zet je op Adobe RGB. Radhakrishanan raadt automatische witbalans aan.

Vervolgens gebruik je een colorchecker passport, die je in de eerste foto van een bepaalde lichtopstelling mee fotografeert. Deze bestaat uit ‘pure’ kleurpigmenten, zodat je in de computer (Lightroom of Photoshop) aan kunt geven wat de camera moet zien als rood, wat als blauw, etc. Uiteraard zit er ook wit op, om de witbalans bij te stellen. Je maakt een ‘nieuw’ colorchecker passport’ profiel aan, die je op de foto’s kunt toepassen. Zo zitten je kleuren er nooit meer naast!

afbeelding van Amy Schutte

AmySchutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAmy