De keerzijde van technologie

De keerzijde van technologische vooruitgang voor de fotografie

Redactie DIGIFO... 436 0
Over het algemeen zien fotografen technologische vooruitgang als een positieve ontwikkeling. Fotojournalist Rick Smolan geeft tijdens een interview op het YouTube-kanaal L2inc zijn mening over de keerzijde.

Voordelen

De technologische vooruitgang heeft uiteraard een hoop voordelen met zich meegebracht: digitale camera’s worden steeds geavanceerder en produceren steeds mooier beeld. Bovendien maakt het internet het voor fotografen ook steeds gemakkelijker om die beelden met de rest van de wereld te delen.  


Rick Smolan, momenteel CEO bij Against All Odds Productions, heeft in het verleden als fotojournalist gewerkt voor titels als Time, Life en National Geographic. In dit interview geeft Smolan zijn mening over hoe de technologische vooruitgang zijn werk in de loop der jaren heeft veranderd en ook hoe die ontwikkeling de fotografie voor een deel heeft ontwricht. 

Keerzijde

Zo stelt Smolan in het interview dat door de grotere connectiviteit het voor fotografen ook moeilijker is om voldoende geld te verdienen met fotografie. De drempel om je volledig toe te leggen op fotgrafie is nu een stuk lager dan voorheen. Er zijn nu veel meer professionele fotografen, die allemaal (makkelijker dan vroeger) hun werk kunnen verkopen. Volgens Smolan heeft dit tot gevolg dat de waarde van de beelden geleidelijk is overgeheveld van de fotograaf naar de platforms die de beelden verspreiden. Dat komt volgens Smolan doordat die platforms voor lage prijzen ook het copyright van de foto overnemen. Bekijk de video voor het volledige interview met Smolan. 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie