Quality time

De bowlingbaan als kunstonderwerp

Siem van Woerkom 373 0
Hoe maak je kunst van een ogenschijnlijke saaie ruimte? Vraag het maar aan fotograaf Robert Götzfried.

Aparte onderwerpen

De meeste bowlingbanen over de hele wereld worden voortdurend bijgewerkt om ze te vernieuwen en aan te passen om zo in de mode te blijven. Er zijn er echter nog enkele die zijn achtergelaten zoals ze waren toen de recreatieve sport het populairst was. Geïnspireerd door zijn jeugd keerde fotograaf Robert Götzfried terug naar Zuid-Duitsland om de vele vintage bowlingbanen (of Kegelbahnen in het Duits) te documenteren die nog steeds (in al hun retro-glorie) functioneren.

De fotograaf leg uit hoe het er in zijn jeugd aan toe ging. 'Kegeln lijkt veel op bowlen, maar word gespeeld met slechts negen pinnen, kleinere ballen en kortere banen. Het was in de jaren '60, '70 en '80 een groot ding in Duitsland.' legt Götzfried uit. Götzfried zocht ongeveer twee jaar in zijn thuisland naar de meest interessante Kegelbahnen, wat resulteerde in een verzameling foto's die een briljante hommage geven aan de vergeten sport.

Vintage stijl

De duitse fotograaf geeft aan hoe leuk het vroeger was om de banen te mogen betreden. 'Toen ik begin jaren tachtig een kind was, was het gebruikelijk om te gaan 'kegeln' met mijn ouders en hun vrienden.' Herinnert Götzfried zich. 'Deze plaatsen bevonden zich meestal in de kelder van traditionele Duitse restaurants. De oudere rookte sigaretten en dronken bier of wijn, zo zag quality time er toen uit.'

Götzfried staat bekend om zijn liefde voor symmetrie en perspectief, een thema dat in veel van zijn projecten aanwezig is. Zijn serie 'Bowling Alleys' is geen uitzondering, hoewel het vooral visueel bevredigend is omdat veel van de foto's eruit zien als een set uit een Wes Anderson-film. Met kleurrijke bowlingbanen, oude score-monitoren en vintage zitplaatsen, elk beeld vangt de ouderwetse charme op van deze ruimtes vol vergane glorie. 

Voor meer van zijn projecten kun je zijn website bezoeken.

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem