Gigantische schepsels

De bizarre onderwater ufos die we kennen als de Reuzenmanta

Siem van Woerkom 176 0
Veel mensen maken op vakantie onderwater foto's van koraal, dolfijnen of (vriendelijke) haaien. Maar fotograaf Daniel Sasse heeft een andere liefde; de Reuzenmanta.

Verborgen wereld

Op vakantie in de herfst en wintermaanden om de zon op te zoeken, het is iets wat heel veel nederlanders jaarlijks weer doen. Plekken als Bali, Phuket, of Fiji zijn slechts een paar van de prachtige plekken waar het mogelijk is om te gaan duiken en de verborgen onderwaterwereld te zien die meestal toch wel net iets interessanter is dan de lobby in je all-inclusive hotel. Tussen alle ongelofelijke dieren die je tegen kan komen in die grote blauwe bak is er eentje die er gelijk uitspringt; de Reuzenmanta. 

Daniel Sasse is een bekroonde onderwaterfotograaf en beschermt, verdedigt en behoudt het lokale milieu in Thailand waar hij gaat duiken met toeristen. Door de jaren heen is hij steeds vaker gaan fotograferen tijdens zijn uitstapjes en de man heeft ondertussen een behoorlijk archief met zijn beste onderwaterplaten. 'Met mijn foto's wil ik mensen laten zien hoe mooi en fragiel de onderwaterwereld tegelijkertijd is. Het is zo belangrijk om onze oceanen te beschermen, omdat in feitte de lucht die we inademen wordt geproduceerd door oceanen.' Om de foto's van zijn favoriete dier te maken, gebruikte hij een Sony NEX7-camera in een onderwaterbehuizing met 2 externe flitsers. 

(beeld: Daniel Sasse) 

Onderwater inspiratie

De gigantische mantarog (Manta birostris) is een bedreigde diersoort in de familie Mobulidae en is een van de grootste vissoorten ter wereld. Hij kan tot een spanwijdte van maximaal 7 meter groeien met een gewicht van ongeveer 1.350 kilo, maar de gemiddelde waargenomen grootte is 4,5 meter. Het zijn filtervoeders en ze consumeren grote hoeveelheden zoöplankton in de vorm van garnalen, krill en planktonkrabben. Hetzelfde etenspatroon wat we bijvoorbeeld ook bij walvissen terug zien. 

De reden dat de fotograaf zo gek is op deze beesten? 'Ze zijn zo enorm sierlijk. Met de nadruk op enorm. De eerste maal dat je oog in oog komt met deze dieren zal je wel even slikken, want het zijn echt gigantische verschijningen die soms de zon geheel tegenhouden als ze boven je zwemmen, wat behoorlijk eng kan zijn.'Natuurlijk doen de beesten niemand kwaad (behalve plankton dan) en zijn het gewoon prachtige modellen om op de foto te zetten. Dus een goeie tip voor iedereen die nog naar een exotische vakantiebestemming gaat dit jaar. 

Als je geïnteresseerd bent in het behoud van het leven in zee (waar de fotograaf voor vecht), kijk dan eens op de website (waar ook meer foto's te vinden zijn).

(beeld: Daniel Sasse)

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem