De beste smartphone-camera's van dit moment (augustus 2015)

Redactie DIGIFO... 6686 0
Toe aan een nieuwe smartphone? Geen zin om je complete foto-uitrusting mee te nemen op vakantie, maar wil je wel aardige plaatjes kunnen schieten? We zetten de beste cameratelefoons en een aantal goedkopere alternatieven op een rij.

Met hun 8-megapixelcamera's zijn de Apple iPhone 6 en 6 Plus wat resolutie betreft bescheiden uitgerust. Hoewel de resolutie niet veranderde ten opzichte van de iPhone 5, is de camera van Apple's nieuwste iPhones wel een stuk beter geworden. Met name de autofocus is een stuk sneller, dankzij autofocuspixels op de sensor.

Ook de beeldkwaliteit ging omhoog. Vooral op gebied van belichting en contrast scoren de populaire smartphones van Apple goed. Bovendien is de iPhone 6 Plus uitgerust met optische beeldstabilisatie, waardoor de iso-waarde ook bij minder licht laag gehouden kan worden. Dat resulteert in foto's met minder ruis.

Gek genoeg werkt de elektronische stabilisatie in de iPhone 6 tijdens het filmen beter dan de optische stabilisatie van de iPhone 6 Plus. Voor het maken van foto's is de beeldstabilisatie in de 6 Plus echter van toegevoegde waarde.

Lang voerden de iPhone 6 en 6 Plus de ranglijsten van DxO Mark Mobile aan. De komst van de Samsung Galaxy S6 Edge bracht daar echter verandering in. Samsung gebruikt in het vlaggenschip een 16-megapixelsensor van Sony en een lichtsterke f/1.9-lens. Ook de snelheid van de camera wordt alom geroemd. In minder dan een seconde is de smartphone klaar om een foto te maken. De 'gewone' S6 beschikt over dezelfde camera.

Bovendien hebben de Galaxy S6 en S6 Edge een 5,1-inch amoled-scherm met zeer hoge resolutie van 2560x1440 pixels. Dat resulteert in haarscherp beeld met vrijwel oneindig contrast en diepe zwartwaarden. De Samsung Galaxy-telefoons hebben echter geen optische beelstabilisatie.

Samsung S6, S6 Edge en iPhone 6 Plus
Samsung Galaxy S6, S6 Edge en iPhone 6 Plus

Goedkopere alternatieven

Toestellen als de iPhone 6 en Samsung Galaxy S6 en S6 Edge voeren de ranglijst aan als het gaat om de beste fotobeeldkwaliteit, maar dat geldt ook voor het prijskaartje. Koop je zo'n smartphone los, dan betaal je al snel ruim zeshonderd euro. Ook abonnementen in combinatie met de topmodellen zijn prijzig.

Samsung S5Heb je een kleiner budget, dan doe je er goed aan om te kijken naar de topmodellen van een generatie terug. Die zijn nog steeds razendsnel, maar flink in prijs gezakt. De Galaxy S5 is bijvoorbeeld een goede optie. Met een DxO Mark Mobile score van 79 punten voerde dit voormalige topmodel van Samsung vorig jaar de ranglijsten aan.

In de Samsung Galaxy S5 zit een goede 16-megapixelcamera en net als het nieuwe topmodel heeft de smartphone een amoled-scherm, al is de resolutie met 1920x1080 pixels iets lager. Een bijkomend voordeel van de Galaxy S5 is dat dit toestel waterdicht is, leuk voor vakantiekiekjes onderwater. Bij nieuwe Galaxy S6 is niet meer volledig afgedicht tegen vocht.

Een ander alternatief is de Sony Xperia Z2. Dit toestel is momenteel relatief goedkoop en scoort met 79 punten zelfs net zo hoog als Sony's nieuwste vlaggenschip, de Z3+. Ook deze smartphone is waterdicht.

De Nokia Lumia 1020 is een interessante outsider. Met zijn grote 1/1,5-inchsensor en enorme resolutie van 41 megapixels én de mogelijkheid om in raw te fotograferen, maakt deze Windows Phone indrukwekkende foto's. Ook is de prijs van het toestel flink gezakt.

Hoewel de camera van de Lumia 1020 uit 2013 nog goed meekan met het huidige smartphone-geweld, zijn de specificaties echter wat aan de magere kant in vergelijking met nieuwere toestellen. De Lumia heeft een 4,5-inch amoledscherm een resolutie van 1280x720 punten, maar het is vooral de 1,5Ghz dual-core-processor die flink achterloopt.

Het gebrek aan processorkracht maakt het verwerken van de grote foto's ook wat traag. We hopen dan ook dat Microsoft in de toekomst met nieuwe high-end Lumia-toestellen komt, die gebruikmaken van de overtuigende PureView-cameratechniek.

Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1020

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie