Zweedse natuurfotograaf van het jaar manipuleert beelden

jesse kraal 8983 11
Fotograaf Terje Helleso werd vorig jaar uitverkozen tot Zweeds natuurfotograaf van het jaar. De vraag is hoe verdiend die onderscheiding is, nu Helleso heeft toegegeven beelden te manipuleren en te combineren met stockfoto's van zeldzame dieren.

Les één bij het manipuleren van beelden is zorgvuldigheid. Een foto in juni maken en er vervolgens een lynx in shoppen die nog zijn wintervacht heeft: het is vragen om moeilijkheden. Conservator Gunnar Gloerson was de man die Helleso ontmaskerde.

Torje Helleso
De grote foto is de foto van Helleso, de kleine foto is een stockfoto van dezelfde lynx

De fotograaf heeft inmiddels toegegeven dat hij beelden heeft gemanipuleerd. De Zweedse natuurbescherming, de organisator van de fotowedstrijd die Helleso won, bekijkt of ze zijn titel af kunnen nemen.

De qoute van Helleson tijdens de uitreiking van de prijs voor natuurfotograaf van het jaar is nu wel erg cru: 'Wij als natuurfotografen moeten de verantwoordelijkheid voor de foto's die we maken niet uit het oog verliezen, zowel vanuit een documenterend als uit een artistiek oogpunt'.

Het hele verhaal doet denken aan het schandaal rondom de Wildlife Photographer of the Year Award in 2009. Dat jaar won José Luis met een foto van een wolf die over een hek sprong. De foto bleek gemaakt te zijn in een wildpark. De wolf zelf was tam terwijl Luis vermelde dat het om een wild dier ging. Hij moest uiteindelijk zijn award inleveren.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Ftrimbos

slechte foto eigenlijk ook nog.

afbeelding van photopress

Het is inderdaad een domme foto die echt slecht is helaas staan daar fotobladen vol mee met dit soort foto's maar niemand zegt er eigenlijk iets van sinds de digi zijn intreden deed,als oud beroeps fotograaf vraag ik me wel af wat deze man bezielt,maar laten we eerlijk zijn een foto maken is niet het probleem maar als je card na card volschiet zoals ik vaak zie van jonge fotografen bij het fotograferen van sport of modelfotografie vraag ik me af heeft dit nog met fotograferen te maken.
Sterker nog wie zijn die mensen die in de jury zitten volgens mij hebben die geen enkele kijk op fotografie sterker nog zo rommelen maar wat aan,het lijkt mij vreemd dat er geen betere foto's ter beschikking waren tijdens deze wedstrijd

afbeelding van damaster

Beetje dom inderdaad, en dat terwijl dit soort foto's helemaal niet moeilijk zijn om zelf te maken, ieder moment van het jaar.

afbeelding van Siem

O ja jôh, hoe vaak zie jij dan lynxen? De onderzoeker die de fraude ontdekte heeft er 15 gezien tijdens 52 jaar intensief veldwerk.

afbeelding van Anonymous

in de dierentuin

afbeelding van scarluuk

Helaas dat het bij natuurfotografie om de wildlife van dieren gaat en niet de dieren in de dierentuin ;)

afbeelding van damaster

Ik kan je NU meenemen naar 2 locaties in het buitenland waar je binnen 15-30 minuten meer dan één lynx te zien kunt krijgen en het is NIET in een dierentuin.
Je moet gewoon verder kijken dan je neus lang is en niet de betweter uit willen hangen. Dat is alles wat er nodig is.

afbeelding van damaster

Ik heb 3 testfoto's van de lynx in mijn fotogalerij gezet.
Als je wilt, vindt je ieder dier maar je hebt geduld nodig. Dat je ook bereid moet zijn om een stuk te reizen is geen geheim.

afbeelding van Anoniem

Opvallend dat de reacties verstommen na het tonen van 'het bewijs' door 'Marco'. Het is zo gemakkelijk om een vooroordeel te hebben. Een beetje vent of vrouw zou nu schijven: Hmmmm... ik geloof dat ik mijn ongelijk moet toegeven.

Frits

afbeelding van Jo

Deze foto's zijn 9 kansen op de 10 in het Bayerischer Wald gemaakt en dit staat gelijk aan een dierentuin. Ga in het wild maar eens een Links zoeken succes

afbeelding van Anonymous

Ik heb die lynxen op identiek dezelfde steen, en inderdaad in Bayerische Wald: een dierentuin. Marco is niet meer of niet minder dan een leugenaar. En wat is de reactie nu?