Zweden: Drones met camera mogen niet zomaar

Zweden: Drones met camera mogen niet zomaar

Jasper van Bladel 818 0
Drone-bezitters in Zweden zijn de klos. De overheid daar vindt drones met camera’s voortaan op gelijke voet staan met beveiligingscamera’s. En die mag je niet zomaar gebruiken in de openbare ruimte, daar is een vergunning voor nodig.

Die vergunning is niet zo’n punt als het echt om een beveiligingscamera gaat, maar een drone is meestal niet bedoeld om je straat of oprit te bewaken. Daarom zal de Zweedse overheid naar verwachting niet zo gemakkelijk een vergunning geven voor je fotografiedrone. Door deze beslissing wordt de drone-markt in het Scandinavische land onderuit gehaald, zeggen Zweedse drone-bezitters. Een zware slag voor de professionele én hobbymatige vliegers met een drone met camera. Zonder camera is het geen probleem, maar zoveel drones zonder camera zijn er tegenwoordig niet meer.

Raar

De drone-vliegers vinden de beslissing raar, want op de grond mag je net zoals in Nederland gewoon fotograferen en filmen in Zweden. Waarom in de lucht dan opeens niet? Een legitieme vraag lijkt ons.

Gelukkig is de overheid hier nog niet zover om dit soort wetgeving te bedenken. Toch is het leven van een drone-piloot hier in Nederland niet gemakkelijk, er zijn een hoop regels waar streng aan vastgehouden dient te worden.

DIGIFOTO Pro 5.2016

Voor een overzicht van die regels kun je kijken in DIGIFOTO Pro 5.2016, daarin staat een uitgebreid artikel met daarin alle regels voor drones in ons land. 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper