Zuiderzeemuseum verwerft portretserie Koos Breukel

Julian 1040 0
Het Zuiderzeemuseum verwerft de serie ‘Voor het oog van Job’ van portretfotograaf Koos Breukel. Het werk treft een emotioneel en beladen onderwerp: rouw na kindersterfte. De portretreeks is exclusief vervaardigd en bestaat uit 24 beelden.

Persbericht: Koos Breukel zocht voor de serie contact met ouders van kinderen die op het kerkhof van Volendam liggen: slachtoffers van de cafébrand in de nieuwjaarsnacht van 2001, maar ook kinderen die op een andere manier de dood vonden. Voor het oog van Job is een ingetogen verzameling portretfoto's die een aangrijpend beeld geven van het Volendam van nu.
Met de serie doorbreekt Breukel de stilte rondom kindersterfte en legt hij een historisch moment uit de geschiedenis van Nederland en Volendam vast. De nieuwjaarsbrand in Volendam had een enorme impact in heel Nederland.

De serie vormt een waardevolle hedendaagse aanvulling op de bijzondere collectie Volendams werk van het Zuiderzeemuseum. De aankoop wordt mede mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting. De foto's zijn momenteel te zien in Volendam, een omvangrijke overzichtstentoonstelling van historisch en hedendaags werk over dit dorp. De tentoonstelling is wegens succes verlengd tot en met 2 mei 2010.


Voor het oog van Job: Jaap en Anja Veerman - foto Koos Breukel

Over de fotograaf

Koos Breukel (1962) behoort tot de beste hedendaagse Nederlandse portretfotografen. Na zijn afstuderen maakte hij onder meer een serie portretten van overlevenden van de vliegramp in Faro, een serie over Michael Matthews, de theatermaker die in 1996 overleed aan de gevolgen van aids, en portretten van Jan Wolkers, Job Cohen en Lucian Freud. Breukel wil erachter komen of mensen hebben geleden door tegenslagen in hun leven en of het ze lukt om daarmee om te gaan. Voor het oog van Job maakte hij samen met schrijver-journalist Pieter van den Blink. Aan hem vertelden de Volendammers openhartig over het overlijden van hun kind en de periode die daarna aanbrak.

Links:
www.zuiderzeemuseum.nl
www.koos-breukel.com