Zuid-Afrikanen bekroond voor vastleggen geschiedenis

Redactie 943 0
Zuid-Afrikanen Sam Nzima en David Goldblatt krijgen beiden een onderscheiding voor historische foto's van hun vaderland. Nzima ontving de Order van Ikhamanga, terwijl Goldblatt de Kraszna-Krausz Best Photography Book Award in de wacht sleepte.

Zowel Sam Nzima als David Goldblatt hebben de geschiedenis van Zuid-Afrika op een bijzondere manier in beeld gebracht. Op die manier hebben ze bijgedragen aan de openbare kritiek op het apartheidsregime van Zuid-Afrika.  Daar zijn ze nu voor bekroond.

Sam Nzima

De Zuid-Afrikaanse fotograaf Sam Nzima kreeg van president Jacob Zuma een Order van Ikhamanga. Deze kreeg hij voor zijn foto van de opstanden in Soweto (1976). Tijdens deze opstanden ging een groot aantal jongeren de straat op om te protesteren. Ze waren het niet eens met het plan om hen te onderwijzen in de taal van hun blanke onderdrukkers. De politie kwam de groep echter met geweld tegemoet, waardoor er veel slachtoffers vielen. Nzima's foto van de neergeschoten dertienjarige Hector Pieterson werd iconisch voor deze opstand.


Winnende foto van Sam Nzima met daarop de neergeschoten Hector Pieterson

David Goldblatt

Fotograaf David Goldblatt kreeg op de ceremonie van de Sony World Photography Awards de Kraszna-Krausz Best Photography Book Award uitgereikt. Deze prijs huldigt 'excellentie in gepubliceerde fotografie en bewegend beeld'. Goldblatt was genomineerd voor zijn fotoboek 'TJ: Johannesburg Photographs 1948-2010 / Double Negative: A Novel' die hij in partnerschap heeft gemaakt met Ivan Vladislavic. Het boek is gericht op de documentatie van het Zuid-Afrikaanse leven in meer dan zes decennia. De samenwerking heeft geleid tot twee delen: één met Goldblatts foto's en één met Vladislavics roman, gebaseerd op de foto's.

Cover van het winnende boek van David Goldblatt

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie