Zonder kleur in de prijzen

Redactie 556 0
Met een stiekeme zwart-wit foto uit de achtertuin van een gezin heeft de Australische fotograaf Adrian Cook de AOP's Open Awards op zijn naam weten te schrijven. Qua insteek zat ook publiekslieveling Luc Coiffait goed met een kleurloos portret.

Daarom won de 21-jarige modefotograaf de Public Choice Award. De man uit Londen had het portret de naam Enchanted meegegeven, maar ook zijn overwinning was enigszins betoverd: hij behaalde bijna twintig procent (462) van de meer dan 2500 uitgebrachte stemmen. De plaat van Adrian, die daarmee de Best in Show van dit jaars Association of Photographers Open Awards won, past echter een stuk meer bij het seizoen en is een stuk gezelliger.

Foto © Adrian Cook

Kodakmomentje

De awards werden uitgereikt in de AOP's gallerie in Londen, waar jurylid en fotograaf Martin Brent lovend commentaar gaf: “Ik heb de foto gekozen, omdat deze oprecht eerlijk is. Verfrissend en op het juiste moment geschoten, met emotie en kinderen die een leuke tijd hebben. De moeder (?) relaxed en het is daarom een intieme familiemomentje dat nu gedeeld wordt, zonder voyeuristisch te worden.” Martin beschrijft het verder als een echt 'Kodakmomentje'.

Tentoonstelling

De foto is enigszins tegenstrijdig met Adrian's normale werk, waarbij hij voornamelijk voor adverteerders als Nike fotografeert. Eerder kreeg hij daar tijdens de Cannes Lions een gouden leeuw voor. Het werk van beide fotografen hangt, samen met dat van de andere deelnemers op de shortlist, tot 9 september in de gallerie van AOP.

Foto © Luc Coiffait

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie