Zondag 21 april - Kijk op de Natuur

Julian 2176 0
Op zondag 21 april organiseert Cameraland samen met PWN en het Noordhollands Dagblad een groot evenement voor natuurliefhebbers en fotografen in de duinen bij Castricum.

Locatie is het bezoekerscentrum De Hoep van duinbeheerder PWN. Op het gratis toegankelijke evenement is de hele dag (van 11 tot 16 uur) een hoop te zien, doen en te beleven.

Het evenement borduurt voort op de jaarlijkse Verrekijkershow van Cameraland. Dit jaar is het evenement echter groter opgezet en wordt ook natuurfotografie erbij betrokken.

De meeste camera- objectieven- en accessoiremerken zijn aanwezig. Sony, Canon en Nikon zijn er met Check & Clean. Ook is er een verrekijkerspecialist aanwezig, die kijkers controleert, reinigt en zo mogelijk herstelt. Daarnaast is er een grote kramenmarkt voor cursussen, workshops, reizen en natuurorganisaties.

Kijk op de Natuur

Live demonstraties en workshops:

 • Filtergebruik - Natuurfotograaf Jos Dekkers laat u zien wat je met filters kunt doen: polarisatiefilter, UV-filters, grijsfilters en halfgekleurde filters.
 • ND-filter en lange sluitertijden - De PWN zorgt voor een opstelling met stromend water, zodat u kunt oefenen hoe u met lange sluitertijden de beweging van het water kunt laten zien. Daarbij laten wij zien hoe daarbij het ND-filter onmisbaar is.
 • Extreem macro met balgapparaat en Lensbaby -Het aloude balgapparaat is de perfecte oplossing voor extreme macrofotografie. Door een tilt-functie te gebruiken krijgt u daarbij veel extra scherptediepte. In vereenvoudigde vorm kan dat ook met een Lensbaby-set. U gaat het allemaal in werking zien.
 • Triggersmart automatische camerasturing -Met triggersmart kun je camera's en flitser op allerlei manieren draadloos ontspannen, met infrarood, met geluid en met beweging. Een interessante live demo laat de mogelijkheden zien.
 • Natuurfotografie in de buitenstudio - Joris van Alphen nam deel aan een project waarbij dieren met de camera werden geïnventariseerd, onder meer op het eiland Borneo. Daarbij maakt hij gebruik van een mobiele studio-opstelling, waarmee hij demonstraties gaat geven.
 • HDR-fotografie met Michiel Buijse - Michel Buijse heeft zich de techniek van de HDR-fotografie helemaal eigen gemaakt. Hij laat voorbeelden zien, beantwoordt vragen en geeft informatie over de de workshops die erover geeft.
 • Nikon live stream en iPad/iPhone - De nieuwste Nikon reflexcamera's kunnen draadloos communiceren met smartphones en tablets. Op het scherm ziet u wat de camera fotografeert en kunt u instellingen wijzigen.
 • Adobe Photoshop Lightroom - Lightroom is een uitermate belangrijk softwarepakket voor fotografen. U kunt er foto's mee binnenhalen, beoordelen, classificeren, verbeteren en modificeren. In korte demonstraties krijgt u de belangrijkste functies en mogelijkheden te zien.

Lezingen

In het theater van De Hoep worden verschillende lezingen gegeven. Het programma ziet er als volgt uit:

 • Jan Smit - Scandinavië en het Noorderlicht
 • Fotoreis.com - Ernst Yperlaan - 'Hoe maak je een betere foto?'
 • Birding Breaks - Vogellezing Atlantic Odyssey - van Antarctica tot Kaapverdië
 • Alex Koenders - Ervaringen in de natuurfotografie
 • Rob de Groot - Verwondering, natuur en fotografie
 • Fred van den Bosch - 4 seizoenen - Foto belevenissen van een boswachter

Testbanen

Tijdens 'Kijk op de Natuur' kun je op de testbaan terecht om de kwaliteit van verrekijkers en telescopen te beoordelen. De testbaan is ook een handige locatie om je teleobjectief aan een test te onderwerpen.

Infomarkt workshops/reizen/media

Op de infomarkt kun je informatie inwinnen bij diverse fotografieinstellingen en reisorganisatie die speciale fotoreizen aanbieden. Zo is bijvoorbeeld Fotoreis.com aanwezig om je informatie te geven over het reisaanbod.