Zoekmachine sorteert foto's op esthetische kwaliteit

jesse kraal 2108 0
Foto's zoeken via het internet is de laatste jaren een stuk gemakkelijker geworden. Zoeken naar mooie foto's kon nog niet, maar volgens printerfabrikant Xerox gaat daar verandering in komen. Zij komen met een zoekmachine die een goede foto's van slechte kan onderscheiden.

Wat is een mooie foto? Daar lijkt meteen het grootste struikelblok te zitten, want niets is zo persoonlijk als smaak. De zoekmachine van Xerox analyseert bepaalde esthetische kwaliteiten in foto's en kwalificeert ze vervolgens als goed of slecht. Op hun website kun je momenteel een vroege versie van de Aesthetic Quality Image Search uitproberen.

Eigenschappen

De zoekmachines probeert als eerste de foto's in categorie├źn onder te verdelen aan de hand van kleur en vorm. Per categorie wordt er gekeken naar eigenschappen die een foto van een dergelijk onderwerp aantrekkelijk maken. Bijvoorbeeld een mooie zachte onscherpe achtergrond en gesatureerde kleuren bij foto's van vogels. Bij portretten geeft Xerox de voorkeur aan een donkere achtergrond, zodat het onderwerp er goed uitspringt. In de praktijk levert dat een sterke voorkeur voor zwart-witfoto's op.

Xerox zoekmachine

Kinderschoenen

De techniek staat volgens Xerox nog in de kinderschoenen. Met de testversie kan alleen nog in een klein aantal testfoto's gezocht worden en het is daarom moeilijk om te bepalen of de zoekmachine echt werkt. Hoe lang zal het nog duren voordat de Google's van deze wereld bepalen of jij een goede fotograaf bent?

Xerox

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse