Zo had de Nikon 1 eruit kunnen zien

Zo had de Nikon 1 eruit kunnen zien

jesse kraal 2057 0
Op de website van het OHIM zijn we gestuit op een aantal ontwerpen van Nikon voor een compacte systeemcamera. We hebben niet het vermoeden dat het om nog uit te brengen camera's gaat, waarschijnlijk zijn het designschetsen van voor de lancering van de eerste Nikon 1-camera.

Begin juli dit jaar stuitten we op het ontwerp van de Panasonic GX7. Op het moment dat we de designschetsen vonden was de camera nog niet aangekondigd. Wederom hebben we bij het OHIM een aantal ontwerpen ontdekt, dit keer van Nikon. We vermoeden dat het om oude schetsen gaat en niet om nieuwe camera's. Vaak wordt alleen het definitieve ontwerp vastgelegd, dat blijkt echter niet het geval bij Nikon, dat diverse designs registreerde voor de Nikon 1-serie.

Nikon 1 design

Oudere ontwerpen

De ontwerpen zijn maart 2012 ingediend bij het OHIM (Office for harmonization in the integral market), maar we hebben het vermoeden dat de schetsen al veel eerder zijn gemaakt. Tussen de vele ontwerpen die we nooit zijn tegengekomen in de fotowinkel, komen we namelijk ook de J1 en V1 tegen. Deze werden september 2011 gepresenteerd en het lijkt ons aannemelijk dat de andere ontwerpen eveneens van voor die tijd zijn.

Nikon 1

Bizar

Hoewel we dus niet zeker weten of Nikon de camera's heeft ontworpen als opvolgers voor de eerste generatie Nikon 1-camera's of dat ze bedoelt waren voor de eerste generatie toestellen zelf, interessant zijn de tekeningen wel. De ontwerpen variƫren van conventioneel tot bizar. Zeker het model met schuine achterkant is opvallend, het scherm van de camera kan omhoog schuiven, maar het is ons niet helemaal duidelijk wat hiervan de functie is.

Nikon 1

Overzicht van ontwerpen

We hebben een groot aantal tekeningen in onderstaande slideshow verzameld. Heeft Nikon met de huidige ontwerpen de juist keuze gemaakt, of had je graag een van de andere ontwerpen willen zien?

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse