Zilveren Camera ontsnapt aan bestuurscrisis

Redactie 447 0
Ook binnen het bestuur van de Zilveren Camera zijn de gemoederen hoog opgelopen rond de perikelen van de afgelopen dagen. Twee bestuursleden dreigden vanmiddag het bestuur te verlaten uit boosheid over de nominatie van de defensiefotograaf.

Zo meldt de Volkskrant dat Joep Lennarts, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) en collega-bestuurder Michael Kooren het ondenkbaar vinden dat een dergelijke inzending van een ‘PR-fotograaf’ mee kan dingen naar de prijs voor beste persfoto.

De bestuursleden dreigden er het bijltje bij neer te gooien, een besluit waar ze later op terugkwamen. “We zijn nog steeds boos en we zijn het er absoluut niet mee eens. Maar in het belang van de Zilveren Camera, die al vijftig jaar traditie heeft, blijven we toch aan. Een vlaag van woede mag de wedstrijd niet in gevaar brengen”, zegt Joep Lennarts

Eerder sprak hij over het devalueren van de Zilveren Camera tot een ‘plaatjesprijs’, als de nominatie niet ongedaan gemaakt zou worden. Hoewel volgens de regels de fotograaf niet is uit te sluiten van deelname (alle beroepsfotografen mogen deelnemen), is de geest van de regel duidelijk: de Zilveren Camera is een fotojournalistieke wedstrijd. Deze serie over Uruzgan is geen fotojournalistiek.

Ondertussen heeft de Zilveren Camera wel een jurist ingeschakeld. Als Hilckmann in eerste instantie militair blijkt te zijn, zou dat reden kunnen zijn om hem uit te sluiten. Volgens het ministerie van Defensie heeft Hilckmann de rang van sergeant, om zijn werk te kunnen doen.

Hilckmann stuurde zijn serie in op eigen initiatief om mee te dingen naar de belangrijke fotoprijs. Ondanks alle commotie zal deze gewoon komende zondag toegekend worden.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie