Zenit heeft groot aantal Zenitar-objectieven in ontwikkeling

Zenit heeft groot aantal Zenitar-objectieven in ontwikkeling

PieterMolenaar 2514 4
De Russische objectievenfabrikant Zenit is van plan om de komende twee jaar een flink aantal nieuwe Zenitar-objectieven uit te brengen voor verschillende camerasystemen. De Russische fotograaf Denis Gravilov geeft in een blog op zijn website een overzicht van de objectieven die op stapel staan.

In februari van dit jaar werd bekend dat het Russische cameramerk Zenit nieuw leven ingeblazen werd. Op zijn blog beschrijft en geeft Gravilov zijn mening over een groot aantal objectieven van Zenit. Een aantal daarvan zal naar verwachting dit jaar en volgend jaar uitgebracht worden.

Fullframe

Zenit is onder meer van plan om een Zenitar 85mm- en een Zenitar 50mm-objectief, beide met een grootste diafragma van f/1,2, uit te brengen voor fullframecamera's. Dit objectief is opgebouwd uit 9 lenselementen verdeeld over 7 groepen, heeft een diafragmaring en heeft een filtermaat van 82mm. De Zenitar 85mm f/1,2 weegt ongeveer 900g en komt in ieder geval beschikbaar voor de Nikon F- en Canon EF-mount, maar andere vattingen zouden kunnen volgen. De verwachting is dat de Zenitar 85mm f/1,2 medio 2017 uitgebracht wordt.

De Zenitar 50mm f/1,2 is opgebouwd uit 10 lenselementen verdeeld over 8 groepen, is uitzonderlijk groot en weegt maar liefst 1200g. Zenit is nog bezig dit hoge gewicht omlaag te brengen door aanpassingen aan de behuizing en de optische formule. Naar verwachting zal Zenit dit objectief medio zomer officieel uitbrengen. Ook de Zenitar 50mm f/1,2 is voorzien van een fysieke diagrafmaring.

Mirrorless

Zenit heeft iets bijzonders in petto voor de Sony E-mount. Het is namelijk van plan om in 2017 een Zenitar 0.95/50-E-objectief uit te brengen voor Sony FE-camera's. De brandpuntsafstand mag dan 'standaard' te noemen zijn, de eigenschappen zijn dat zeker niet. Het grootste diafragma bedraagt f/0,95 en is opgebouwd uit 9 lenselementen verdeeld over 8 groepen. Bijzonder is hoe het diafragma opgebouwd is, namelijk uit twee keer 14 diafragmalamellen. De prijs van dit alles zou ongeveer 500 dollar bedragen.

Meetzoeker

Ook is de Russische fabrikant van plan om vier oudere objectiefontwerpen voor de L39- en Leica M-mount in ere te herstellen. Deze krijgen de merknaam Lomography-Zenit New Jupiter mee, en betreffen een 20mm f/5,6-, een 50mm f/1,5-, een 50mm f/2- en een 85mm f/2-objectief. Hoewel de optische formule voor deze objectieven gelijkgebleven is, krijgen de updates wel moderne coatings voor de glaselementen.

 

afbeelding van Jan Goebels

85 1.2 voor Nikon klinkt goed. Benieuwd naar de prestaties.

afbeelding van PieterMolenaar

@Jan Goebels: ze zien er in ieder geval 'stevig' uit ;)

afbeelding van Davidov34

Hm, ben zeer geinteresseerd in die 50mm E-Mount!

afbeelding van Natte hond

Je kan er in ieder geval prima spijkers mee in de muur slaan, de vroegere Zenith camera's waren daar ook uitstekend geschikt voor