ZEISS zet voornaam stichter bij grofvuil

jesse kraal 2338 5
Al ruim anderhalve eeuw prijkt de naam van de bebaarde oprichter van Zeiss op de ring rondom het frontelement van vele objectieven. Zijn naam was synoniem voor kwaliteit, maar gaat nu bij het vuilnis. Voor de helft, want Carl Zeiss heet vanaf nu Zeiss. En dat vinden we stiekem best jammer.

Carl ZeissGelukkig blijft de beste man de naamsveranding bespaard, want hij is al in 1888 overleden. In 1846 richt hij Carl Zeiss Jena op. In 1866 wordt hij vergezeld door Ernst Abbe (waarnaar aberraties vernoemd zijn en de bedenker van het huidige F-getal voor diafragmaopeningen), nog later zou ook Otto Schott (van dat beroemde glas) de gelederen komen versterken. Een lange geschiedenis, doorspekt met legendarische namen dus.

Van Carl Zeiss AG naar ZEISS

Toch heeft Carl Zeiss AG besloten de bedrijfsnaam te veranderen in enkel 'ZEISS', met hoofdletters dus. Tegelijkertijd verdwijnt ook de aanduiding 'Carl' van de objectieven. Op haar blog legt Carl Zeiss, sorry, ZEISS uit waarom:

ZEISS operates in many product areas: from microscopes and measuring machines to eyeglass lenses, binoculars and camera lenses. Throughout the company, the label ZEISS can be found on products in most markets and product areas. The lenses have for the most part been the exception here for historical reasons. The decision to also label all lenses "ZEISS" with immediate effect provides an opportunity to retell the history of the brand name.

Objectieven zijn dus al een lange tijd uitzondering op de regel wat betreft naamgeving van de producten. Daarnaast wil Zeiss haar eigen geschiedenis onder de aandacht brengen. De vraag is of dat op de lange termijn zal lukken, omdat juist een stuk geschiedenis verloren lijkt te gaan.

Zeiss
Zo ziet dat er dan uit op een objectief, van Carl Zeiss naar ZEISS.

Goede zet of...?

Uiteindelijk maakt het voor de objectieven natuurlijk niets uit, die blijven als vanouds hoogwaardig en met een uitstekende kwaliteit. Toch zijn veel mensen het niet eens met de naamsverandering of zelfs geschrokken, afgaande op de reacties onder de blog van ZEISS. Wat vind jij, slimme zet of 'een beetje dom'?

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Lode Goukens

het is ook lelijker met alles in kapitaal

afbeelding van peter w

met jou eens Jesse

afbeelding van Duko

Wat mij betreft: dom. De 'mensen-naam' staat m.i. voor kwaliteit, vakmanschap. 'ZEISS' is een concern. Daar hebben we al veel teveel van.

afbeelding van Anonymous

ZEISS blijft gewoon topkwaliteit leveren, ongeacht de naamsverandering. Al jaren partner van ASML. Ook niet de minste.....

afbeelding van Marcel Nieuwenhuis

Ik ben voorstander van een naam die persoonlijkheid uitstraalt. Carl Zeiss is zo'n naam. Het bedrijf gooit hiermee een deel van de persoonlijkheid weg, die zo zorgvuldig is opgebouwd over decennia. Ik zie dit niet direct als een verbetering, maar de tijd zal het leren . . .