ZEISS Milvus-objectieven voor dslr's

ZEISS Milvus: nieuwe serie dslr-objectieven voor Canon en Nikon

Julian 3842 0
ZEISS introduceert een nieuwe lijn objectieven voor Canon- en Nikon-dslr's. De Milvus-serie is volgens ZEISS bij uitstek geschikt voor gebruik in combinatie met fullframe-camera's met hoge resolutie. De zes objectieven hebben handmatige focus.

Tijdens een persconferentie in het hoofdkantoor van ZEISS, in het Duitse Oberkuchen, is de nieuwe Milvus-serie geïntroduceerd. Wij waren aanwezig bij de presentatie en hebben direct de kans gekregen om een eerste indruk op te doen. Binnenkort publiceren we meer hands-on-ervaringen en testfoto's.

ZEISS Milvus family

Behuizing

Het uiterlijk van de nieuwe ZEISS Milvus-objectieven doet denken aan de Otus- en Batus-objectieven van de fabrikant. De objectieven voelen zeer degelijk aan en liggen dankzij hun ronde vormen prettig in de hand. Ook de scherpstelring, die voorzien is van stroef rubber, voelt erg prettig aan en zorgt voor veel grip. ZEISS heeft de markeringen op de objectieven beter leesbaar gemaakt. De afstandschalen zijn duidelijk zichtbaar dankzij de grote witte belettering.

ZEISS mikt met de nieuwe serie objectieven op fotografen die het uiterste van hun apparatuur vragen. De zes Milvus-objectieven hebben een stevige metalen behuizing en zijn allen afgedicht tegen stof en vocht. Een grote scherpstelring met lange slag maakt nauwkeurig handmatig scherpstellen mogelijk. Er is geen autofocus aanwezig.

Net als Touit, Otis, Batis en Loxia, is Milvus een Latijnse benaming voor een vogel. In dit geval de Wouw, een Europese roofvogel.

ZEIS Milvus 2.8/21, 2/35, 2/50M en 2/100M

Hoewel ZEISS direct zes Milvus-objectieven lanceert, zijn het niet allemaal volledig nieuwe ontwerpen. De Milvus 21mm f/2.8, 35mm f/2, 50mm f/2 Macro en 100mm f/2 Macro delen hun optische formule met eerder verschenen ZEISS-objectieven.

Deze nieuwe varianten van bestaande objectieven zijn niet alleen in een nieuw jasje gestoken. Volgens ZEISS zijn de nieuwe Milvus-objectieven geoptimaliseerd voor camera's met hoge resolutie en zijn de lenselementen voorzien van betere coatings om ghosting en flare tegen te gaan. Alle objectieven zouden consistente prestaties moeten leveren over het hele focus- en diafragmabereik.

ZEISS Milvus 1.4/50 en 1.4/85

Twee Milvus-objectieven zijn volledig nieuw. De 50mm f/1.4 en 85mm f/1.4 hebben beiden een geavanceerd optisch ontwerp dat doet denken aan de Otus 55mm en 85mm. De Milvus-varianten zijn echter compacter en goedkoper.

ZEISS Milvus ontwerp

De Milvus 50mm f/1.4 bevat een Distagon-ontwerp met 10 elementen in 8 groepen. ZEISS gebruikt tal van speciale lenselementen die voor optimale kwaliteit moeten zorgen.

Vanaf f/1.4 moet de scherpte al optimaal zijn. Wel zal het Milvus-objectief iets meer vervorming hebben, dan de Otus die vrijwel perfect is. De nieuwe 50mm f/1.4 weegt ongeveer 900 gram.

Voor de Milvus 85mm f/1.4 gebruikt ZEISS een Planar-ontwerp, met 11 elementen in 9 groepen. Er worden maar liefst zeven speciale lenselementen gebruikt, maar er wordt geen asferisch glas toegepast. Het ontwerp zou de mooiste bokeh voor een 85mm-objectief moeten opleveren. Het gewicht is ruim 1200 gram.

ZEISS Milvus 50mm en 85mm ZE

Bijna Otus-kwaliteit

Volgens ZEISS komen de prestaties van de nieuwe 50mm en 85mm in de buurt van de uitmuntende Otus-objectieven. We hebben beide Milvus-objectieven uit kunnen proberen in combinatie met een Nikon D810 en de eerste resultaten zien er zeer veelbelovend uit. Binnenkort publiceren we onze testfoto's.

ZE- en ZF.2-uitvoeringen

Alle objectieven in de ZEISS Milvus-serie komen op de markt in twee varianten: ZE en ZF.2. De ZE-objectieven zijn geschikt voor camera's met Canon EF-vatting. De ZF.2-objectieven passen op Nikon-dslr's.

In beide gevallen beschikken de objectieven over elektronische contacten, zodat het diafragma met de camera bediend kan worden. Ook worden de gegevens van het gebruikte objectief toegevoegd aan de exif-informatie en geven de camera's focusconfirmatie bij het scherpstellen.

ZEISS Milvus ZE en ZF2

Geschikt voor filmmakers

Met de nieuwe Milvus-objectieven mikt ZEISS ook op fotografen die regelmatig van de filmfunctie van hun camera gebruikmaken. Alle objectieven in de serie hebben een focusring met een lange slag, zodat je zeer nauwkeurig kunt scherpstellen. Bovendien zijn de objectieven 'color matched', iedere Milvus heeft dezelfde kleurtint.

Het diafragma van de ZF.2-varianten is bovendien te 'de-clicken'. Dit kunnen gebruikers doen door de vatting los te schroeven en een schroefje los te draaien. Vervolgens is het diafragma van de objectieven traploos in te stellen. Bij de ZE-varianten is dit niet mogelijk. ZEISS gaf eerder al de Loxia-objectieven deze mogelijkheid.

ZEISS Milvus declick

Prijzen en beschikbaarheid

Vanaf half oktober zijn de nieuwe ZEISS Milvus-objectieven beschikbaar bij de ZEISS-dealers in Nederland. Importeur Transcontinenta hanteert de volgende adviesprijzen (inclusief btw):

  • ZEISS Milvus 2.8/21 - €1.729,99
  • ZEISS Milvus 2/35-  €1.119,99
  • ZEISS Milvus 1.4/50 - €1.219,99
  • ZEISS Milvus 1.4/85 - €1.829,99
  • ZEISS Milvus 2/50M - €1.219,99
  • ZEISS Milvus 2/100M - €1.729,99