Zeiss Loxia 50mm f/2.0-objectief duikt op

Julian 1413 0
Op de Photokina presenteert Zeiss een nieuwe serie objectieven met de naam Loxia. Het gaat om glaswerk voor compacte systeemcamera's met fullframe-sensor, op dit moment dus enkel de Sony A7-camera's. Een afbeelding van een 50mm f/2-objectief is uitgelekt.

De komst van de nieuwe Loxia-lijn werd duidelijk nadat de registratie van de merknaam enkele dagen geleden opdook. SonyAlphaRumors wist toen al te melden dat het zou gaan om objectieven voor fullframe-camera's met Sony E-vatting. Zeiss heeft zelf een teaser geplaatst, waar nog geheimzinnig gedaan wordt over het nieuws.

Nu is er ook een foto van de Zeiss Loxia 50mm f/2.0 Planar uitgelekt. Volgens SonyAlphaRumors is het ontwerp van de Loxia 50mm gelijk aan de originele Planar T* 2/50 ZM. Het ontwerp bestaat uit 6 elementen in 4 groepen, scherpstellen kan vanaf 45 cm afstand en het diafragma gaat van f/2 tot f/22.

Zeiss Loxia 50mm 2.0

Geen autofocus

Vermoedelijk komt er naast de 50mm ook een 35mm f/2.0. De objectieven hebben geen autofocus. Opvallend, want juist de Zeiss Touit-serie, voor compacte systeemcamera's met aps-c-sensor, waren de eerste Zeiss-objectieven met autofocus. Ook zien we een handmatige diafragmaring op de Loxia 50mm.