Zeiss Ikon-meetzoeker is niet meer

jesse kraal 2329 4
Zeiss stopt met de productie van de Zeiss Ikon, een analoge meetzoekercamera met Leica M-vatting. De camera werd, net als de ZE- en ZF.2-objectieven bij Cosina in Japan geproduceerd. Zij maken ook Voigtländer-camera's, die blijven gewoon in productie.

Eerder dit jaar werd al de productie van de zilveren Zeiss Ikon gestopt, nu is het dus ook over en uit voor de zwarte uitvoering. Qua populariteit heeft de Zeiss Ikon nooit kunnen winnen van de Leica-meetzoekers, ondanks de uitstekende kwaliteit van het toestel.

Cosina

Zeiss maakte de camera niet zelf, maar besteedde de productie uit aan Cosina in Japan. Niet dat dit bedrijf nu niets meer te doen heeft, want zij zetten ook de ZE- en ZF.2-objectieven van Zeiss in elkaar. Daarnaast produceert het bedrijf ook de Voigtländer Bessa-camera's. Daar is op zijn beurt ook een digitale variant van, de Epson R-D1X. Deze is technologisch echter sterk verouderd en wordt enkel in Japan verkocht. Dit zijn nu de enige niet-Leica's met M- of L-vatting die nog in productie zijn.

Zeiss Ikon

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Arigo Gouverneur

Shit! Ik had toch stille hoop op een digitale variant van deze parel, liefst iets betaalbaarder als de Leica's...
Jammer jammer jammer... :(

afbeelding van Anonymous

Epson maakt ook nog steeds 'digitale' meetzoekers
Met leica M vatting.

afbeelding van jesse kraal

Klopt, deze digitale Bessa schijnt in Japan nog altijd verkocht te worden als R-D1X. Helaas wel met dezelfde 6MP CCD waarmij hij in 2004 werd geintroduceerd...

afbeelding van Henri

Erg jammer dat dit fraais verdwijnt, maar wel begrijpelijk in de tijd van digitale fotomachines....
Wanneer Zeiss deze camera zou voorzien van een FF sensor en wat daar zoal bij hoort zou dat wellicht best een succesverhaal kunnen worden.
Hopelijk pakken zij de handschoen weer op uit de tijd van de wedstrijd Leica versus Zeiss Ikon die we in een niet al te ver verleden nog zagen!