Zeiss gaat Cine-objectieven voor EF uitbrengen

Julian 639 0
Carl Zeiss gaat haar Compact Primes, objectieven voor gebruik op filmcamera’s met PL- lensvatting, uitbrengen in Canon EF-uitvoeren. De fabrikant wil daarmee een aanbod creëren wat specifiek op filmmakers is gericht.

De spiegelreflex heeft de harten van veel filmmakers veroverd. Carl Zeiss springt daar op in door haar lijn Cine-objectieven te modificeren voor Canon EF. Momenteel zijn deze primes beschikbaar met PL-vatting, een standaard in de filmindustrie.

Compact Primes

In de filmwereld gaan de objectieven als de ‘Compact Primes’ door het leven. Voor fotografie­begrippen zijn het echter geen kleine lenzen. De Compact Primes zijn verkrijgbaar in acht verschillende brandpunten, van 18 tot 85mm en wegen zo’n 900 tot 1000 gram per stuk.

De Cine-objectieven bieden een betere ergonomie bij het filmen. De focusring is flink groter, maakt een rotatie van 300 graden en is en goed gedempt. De afmetingen van alle objectieven zijn identiek aan elkaar. Het diafragma van de primes is uitgevoerd met 14 lamellen.

Prototype

Zeiss heeft al een prototype laten zien van de nieuwe Compact Primes. Op de NAB-beurs half april zouden de productieversies te zien moeten zijn en volgt de officiële aankondiging. Naar verwachting zijn de objectieven vanaf mei te koop. Een setje van zes verschillende brandpunten gaat waarschijnlijk zo’n 20.000 dollar kosten.