YouTube ondersteunt interactieve 360-gradenvideo's

Julian 1538 0
YouTube heeft ondersteuning toegevoegd voor 360-gradenvideo's. Vanuit Google Chrome, of de Android-app kun je bij deze video's zelf bepalen welke kant je op wil kijken. In combinatie met een smartphone bepaal je het camerastandpunt door het toestel te bewegen.

Er zijn al diverse camera's op de markt waarmee je 360-gradenvideo's kunt maken. Bijvoorbeeld de Ricoh Theta 360, die is voorzien van twee fisheye-objectieven. Het weergeven van die bestanden was tot voor kort nog lastig. Bij de Theta kon dat bijvoorbeeld alleen vanuit een speciale app. Google brengt daar nu verandering in met ondersteuning voor 360-gradenvideo's op YouTube.

Kijken met YouTube-app of Chrome

De 360-gradenvideo's zijn momenteel alleen interactief te bekijken vanuit de Google Chrome-browser, of als je de filmpjes met de YouTube-app op een Androd-smartphone of -tablet bekijkt. Bekijk je de filmpjes mobiel, dan kun je het camerastandpunt veranderen door je telefoon of tablet te bewegen. In Chrome doe je dat met de pijl-icoontjes links bovenin beeld.

In browsers die de 360-gradenweergave niet ondersteunen worden de video's 'vlak' weergegeven. Je ziet dan alles wat de camera heeft vastgelegd in één beeld. Onderstaande playlist bevat een aantal voorbeelden van 360-gradenvideo's:

360-gradenvideo's maken en uploaden

Om een 360-gradenvideo te maken heb je speciale software nodig, of een camera die in staat is om dergelijke beelden vast te leggen. Vervolgens dien je de bestanden van een script te voorzien, zodat de video's door YouTube juist getoond worden. Op de support-pagina geeft Google uitleg over de benodigde hard- en software en het script.