Yashica komt met goedkope retro-compact

Julian 1316 0
Yashica brengt eind oktober in Japan een 5-megapixel compactcamera op de markt met retro-uiterlijk. De EZ F521 krijgt een vast brandpunt van 42mm met diafragma van f/3.0 en kost omgerekend zo’n 61 euro.

De Yashica EZ F521 is een opvallende verschijning. Met zijn hoekige uiterlijk doet de Yashica denken aan meetzoekercamera’s van decennia geleden. De EZ F521 is uitgerust met een optische zoeker, iets dat je steeds minder vaak op digitale camera’s ziet.

Van de beeldkwaliteit hoef je waarschijnlijk niet al teveel te verwachten. De 5-megapixelsensor is van het relatief kleine 1/2.5-inch formaat en het objectief bestaat deels uit plastic lenselementen.


Fixed-focus

De camera heeft een fixed-focus objectief met brandpunt van 42.5mm en maximale diafragmaopening van f/3.0. Scherpstellen is niet nodig, dat lijkt de Yashica EZ F521 ideaal te maken voor straatfotografie. Je hebt keuze uit twee scherpstelstanden. Normaal en macro. In de eerste stand is alles scherp vanaf 1.5 meter tot oneindig. In de tweede stand ligt het scherptepunt tussen 20 en 40 cm.

Veel instelmogelijkheden krijgt de Yashica EZ F521 niet. Zo kun je zelf geen iso-waarde kiezen, de camera doet dit automatisch. Wel kun je twee stops onder of overbelichten. Exacte informatie over instelmogelijkheden ontbreekt, maar het lijkt erop dat de camera alleen op volautomaat te bedienen is.

De Yashica EZ F521 meet 110 x 66 x 48mm en weegt inclusief 3 AAA batterijen zo’n 160 gram. Filmen doet de camera in 640x480, bestanden worden opgeslagen op een sdhc-kaart of het interne geheugen van 32MB.

Prijs en verkrijgbaarheid

Het lijkt erop dat de Yashica EZ F521 alleen bestemd is voor de Japanse markt, waar de camera eind oktober verschijnt voor 8000 Yen, omgerekend zo’n 61 euro. Of de retro-compact ook officieel naar Europa komt is niet bekend. Waarschijnlijk zullen liefhebbers hun exemplaar in Japan moeten bestellen.