XQD-kaart is beoogde opvolger van CompactFlash

jesse kraal 2737 0
Qua snelheid begint de cf-kaart aan zijn limiet te komen, tijd voor een opvolger dus. De CompactFlash Association heeft een nieuwe kaart-standaard bedacht die sneller en kleiner is dan de huidige cf-kaarten. De XQD-kaart wordt net iets groter dan een sd-kaart.

De CompactFlash Association is een organisatie, opgericht door verschillende bedrijven in 1995, die er voor moet zorgen dat er standaarden zijn op het gebied van geheugenkaarten. Naast het zorgen dat fabrikanten hetzelfde type kaart gebruiken, richten ze zich ook op de ontwikkeling van nieuwe standaarden.

XQD

Limiet

Compact flash-kaarten zitten bijna aan de limiet van hun maximale snelheid, terwijl sd-kaarten voor veel professionele gebruikers te fragiel zijn. De oplossing is volgens de CompactFlash Association de XQD-kaart, die net iets groter is dan een sd-kaart en niet meer de 'onbetrouwbare' pinnetjes van cf-kaarten gebruikt.

Voor de eerste kaarten is de richtsnelheid 125 MB/s, door gebruik van de PCI Express-techniek ligt de theoretische snelheid op 600 MB/s. Begin 2012 wil CFA de eerste licenties voor gebruik en productie van de XQD-kaarten gaan uitreiken. Een bijbehorend logo heeft de CFA ook al klaar.

XQD-kaart

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse