Xiao Xiao Xu wint De Fotoprijs 08|09

Julian 958 0
In het Nederlands Fotomuseum is de De Fotoprijs 08|09 uitgereikt. Studenten konden vrij werk en foto’s met het thema ‘What you see is what you get’ insturen. Xiao Xiao Xu werd ‘met grote afstand’ tot winnaar benoemd voor haar vrije werk.

De Fotoprijs is een initiatief van het Verbond van Verzekeraars, Nikon Nederland, de Steenbergen Stichting en het Nederlands Fotomuseum. 207 studenten zonden in totaal 1377 foto’s in.

Daarnaast bezocht de jury voor het Steenbergen Stipendium de eindexamenexposities op de kunstacademies. Nog tot en met 25 oktober 2009 is het werk van de winnaars en genomineerden te zien in het Nederlands Fotomuseum.

Categorie Vrij Werk: Xiao Xiao Xu


Foto uit de serie Wenzhou, winnaar De Fotoprijs 08|09 / Vrij Werk 2009
foto: Xiao Xiao Xu

Jury voor deze categorie: Wim van Sinderen, Rob Hornstra, Kim Knoppers
Opleiding: Fotoacademie
Prijs: €5000

Xiao Xiao Xu viel eerder in de prijzen bij The Photo Academy Award, waar ze in vijf categorieën genomineerd werd en in twee daarvan als winnaar uit de bus kwam. Meer werk van haar prijswinnende serie is te zien in de speciale uitgave die DIGIFOTO Pro maakte over de Photo Academy Award.

De jury over haar inzending:
“Xiao Xiao Xu is met grote afstand de winnaar. Zij is unaniem en vrijwel onmiddellijk als beste gekwalificeerd met haar serie over haar geboortestad in China. Je ziet aan de foto’s dat ze als Chinese heel dicht bij de mensen en de dingen is gekomen. Het werk is ‘involved’ en heeft tegelijk de afstand van een buitenstander. En er spreekt poëzie uit de beelden. De serie is heel goed en consistent, en stuk voor stuk zijn de foto’s voldoende.”

Categorie Thema: Sanne Kabalt


Who's watching who at the zoo, winnaar De Fotoprijs 08|09 / Thema 2009
foto: Sanne Kabalt

Jury voor deze categorie: Wim van Sinderen, Rob Hornstra, Kim Knoppers
Opleiding: Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Prijs: €5000

De jury over haar inzending:
“De foto van de winnaar laat iets bijzonders en verrassends zien. De bewuste keuze voor zwart-wit is opvallend. Deze dwingt tot veel meer nadruk op compositie en contrasten. De fotograaf speelt met het perspectief, met de binnen- en buitenruimte. Wie kijkt naar wie? De compositie is sterk.”

Steenbergen Stipendium (Categorie Eindexamenwerk): Joris Jansen


Regenboogjes, winnaar De Fotoprijs 08|09 / Steenbergen Stipendium 2009
foto: Joris Jansen

Jury voor deze categorie: Kim Knoppers, Colette Olof, Marnix Goossens
Opleiding: Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten
Prijs: €5000

De jury over zijn inzending:
“De jury heeft bewondering voor zijn sterke concept. Daarnaast is zij enthousiast over de manier waarop Jansen dit concept om weet te zetten in visueel aantrekkelijke beelden. De jury verwacht komende jaren nog veel conceptueel én beeldend interessant werk van hem te zien.”

Publieksprijs: Jepke van Hengst


uit de serie Carolientje, winnaar De Fotoprijs 08|09 / Publieksprijs 2009
foto: Jepke van Hengst

Jury voor deze categorie: 576 stemmers
Opleiding: Fotovakschool Rotterdam
Prijs: Nikon camera

Publieksreacties:
In de reacties van de stemmers zijn ‘herkenning’ en ‘ontroering’ kernwoorden. Bezoekers werden niet alleen geraakt door de warmte van de foto’s, maar ook door de warmte die uit het verhaal sprak. Enkele citaten:  "prachtige kleuren en mooie portretten zonder dat er een mens op voorkomt";  "groots in zijn eenvoud"; "fraai en harmonisch"; "veelbelovend";  "goed gebruik van kleuren en licht, sfeervol en leuke stijl"; "hoe een tweetal foto’s van een interieur zoveel kan zeggen"; "en dan katholiek tot in de badkamer. Mooi verhaal!”