XDepth belooft raw-kwaliteit in jpg-formaat

Redactie 474 0
Een nieuw bestandsformaat genaamd XDepth Raw belooft raw-bestanden met vergelijkbare grootte als jpg-bestanden. Dit zou mogelijk zijn door nieuwe 'lossless' compressietechnologie.

Het nieuwe XDepth Raw is volledig compatibel met de jpeg-standaard. Voor het bekijken van de bestanden is geen aparte software of plug-in nodig. Open je de bestanden met software die het XDepth Raw-formaat herkent, dan krijg je volledige controle over de ruwe bestandsinformatie.

Huidige raw-formaten nemen tot 1.5MB per Megapixel in beslag. XDepth Raw verkleint dit tot 0.2MB per Megapixel. Volgens de makers gaat dit zonder de 'zichtbare' kwaliteit aan te tasten. Het formaat zou ook een veel groter dynamisch bereik kunnen opslaan dan huidige camera's kunnen vastleggen, tot 72bit/pixel.

Uit de praktijk zal moeten blijken of het nieuwe formaat waar kan maken wat het belooft. Ook zullen eerst de camerafabrikanten moeten worden overgehaald om het formaat te implementeren. Op de PDN PhotoPlus Expo (23-25 oktober 2008, New York City) zal de fabrikant demonstraties geven van het nieuwe bestandsformaat.

Meer uitleg over het formaat op: raw.xdepth.com

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie