WWIK blijft voorlopig gewoon bestaan

sanne 1348 0
De meeste fotografen en andere kunstenaars hadden zich er al bij neergelegd: de WWIK zou per 1 januari 2012 stoppen. FNV KIEM en BBK spanden echter een rechtszaak aan tegen de Staat en zorgden zo voor een overgangsregeling.

Als pas afgestudeerde fotograaf of andere kunstenaar, kon je lange tijd een beroep doen op de Wet Werk en Inkomen Kunstenaars (WWIK). Daarmee had je over een periode van tien jaar, 48 maanden recht op zeventig procent van een bijstandsuitkering. Je eigen inkomen moest ondertussen wel stijgen en je mocht bijverdienen tot 125 procent van het bijstandsniveau. De regeling was populair, tot eind vorig jaar waren er in totaal zo'n 19.000 die er gebruik van maakten.

Per 1 januari zou het echter afgelopen zijn, je moest als fotograaf maar op een andere manier aan je centen komen. Hoewel er protest uit alle hoeken kwam, besloot de Tweede Kamer namelijk dat de WWIK een goede post was om op te bezuinigen. Ook de Eerste Kamer volgde dit besluit eind 2011.

FNV KIEM en Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK) waren het duidelijk niet met de afschaffing eens. Daarom stapten ze naar de rechter. Die besloot dat de wet moet blijven bestaan totdat er een gepaste overgangsregeling is gevonden. Vooralsnog kun je als pas afgestudeerde fotograaf dus je hart ophalen en nog gebruik maken van de stimuleringsregeling.

De initiatiefnemers van de rechtszaak zijn blij met de uitspraak: 'Feitelijk betekent het dat kunstenaars die voor 1 januari 2012 gebruik maakten van de WWIK en kunstenaars die nog WWIK-rechten hebben openstaan, daar gebruik van mogen blijven maken, totdat de Staat een adequate overgangsregeling heeft gemaakt,' zegt Henk Rijzinga, algemeen secretaris van de BBK op fnv-kiem.nl. De beide partijen oordelen: 'Het kabinet wordt voor het eerst een halt toegeroepen in de vernietigingsdrang van de kunsten.'

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne