Worst camera of 2015: Hasselblad Lusso

Worst camera of 2015: Hasselblad Lusso!

Mark Moed 2315 0
De geruchtensite Photorumors.com houdt elk jaar een poll met de vraag: 'Wat vond jij de slechtste camera van het afgelopen jaar?'. Dit jaar was de 'eer' aan de Hasselblad Lusso.

De Hasselblad Lusso is een Sony A7R met een Hasselblad-behuizing. Hasselblad heeft geprobeerd om de camera een zeer luxe uitstraling te geven, met onder meer een walnoothouten handgreep. Volgens Hasselblad is de Lusso gemaakt om tegemoet te komen aan het verzoek van haar Aziatische partners.

Limited Edition

De Hasselblad Lusso is een limited edition product waarvan slechts 100 exemplaren zijn geproduceerd. De Hasselblad Lusso werd voornamelijk in Hong Kong en China verkocht. De verkoopprijs van de Hasselblad met het 24-70mm objectief bedroeg naar schatting 5000 dollar, ongeveer 2,5 maal de prijs van de oriuginele Sony A7R met hetzelfde objectief.

Worst camera of 2015: Hasselblad Lusso

Traditie

Hasselblad heeft sinds enkele jaren de traditie om bestaande Sony-camera's te verfraaien en onder de eigen naam te verkopen. Eerder waren de Sony RX100 (Hasselblad Steller) en de Sony NEX 7 (Hasselblad Lunar) aan de beurt. Ook deze camera's werden in een beperkte serie gemaakt. De Hasselblad Stellar en de Lunar wonnen de verkiezing van de Worst camera of the year in respectievelijk 2013 en 2014. Hasselblad heeft overigens aangegeven dat men stopt met het ombouwen van Sony camera's.

Worst camera of 2015: Hasselblad Lusso

De verkiezing weerspiegelt uiteraard de persoonlijke mening van de bezoekers van photorumors.com, maar we vragen ons wel af wat de reden achter hun keuze is. De Sony camera's worden juist als uitstekend beoordeeld door gebruikers en testers. Waarschijnlijk is de flink hogere verkoopprijs en daaamee de slechtere verhouding tussen prijs en kwaliteit de oorzaak.

De Hasselblad Lusso ontving 44 % van de stemmen. Op de tweede plaats kwam de DxO One met 19 % en derde werd de Canon XC10 met 17 %. 

Maar Hasselblad nieuws vind je hier.

Worst camera of 2015: Hasselblad Lusso

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark