World Press Photo legt beeldbewerking aan banden

Julian 981 0
De World Press Photo-organisatie heeft wijzigingen doorgevoerd in het wedstrijdreglement. Voortaan kunnen foto’s alleen nog via een speciale site digitaal ingezonden worden en beeldbewerking wordt aan banden gelegd.

Inzendingen die niet via deze digitale weg binnenkomen worden niet meegenomen in de jurering. Het nieuwe reglement bevat ook regels over welke mate van beeldbewerking is toegestaan. De inhoud van foto’s mag niet aangepast zijn. Retouchering is toegestaan, mits dit conform is aan de ‘standaarden’ die in de journalistiek geaccepteerd worden. De jury behoudt zich het recht voor om te beslissen of aan deze standaarden is voldaan of niet en kan in geval van twijfel de fotograaf verzoeken om onbewerkte bestanden te tonen.

Alleen foto’s bestaande uit één ‘frame’ worden nog geaccepteerd. Composities bestaande uit meerdere foto’s of dubbele belichtingen zijn niet toegestaan. Ook toegevoegde randen, achtergronden en ‘andere effecten’ mogen niet. Foto’s mogen ook niet zichtbaar voorzien worden van de naam van de fotograaf, agentschap of publicatie.

Inzenden voor de prestigieuze fotowedstrijd kan vanaf 1 december 2009 tot 8 januari 2010. Alleen professionele fotografen en fotojournalisten mogen deelnemen. Deelnemers moeten de ethische normen van een journalist, waar het reglement naar verwijst, onderschrijven.