World Press Photo 09 tentoonstelling

Julian 922 0
Van 4 mei tot 28 juni zijn de winnende foto’s van de World Press Photo Award te zien in de Oude Kerk in Amsterdam. De expositie reist daarna verder en doet daarbij onder andere België en nog verschillende Nederlandse steden aan.

De winnende foto van de Amerikaan Anthony Suau toont een politieagent die met getrokken wapen een huis doorzoekt. Het beeld is deel van een grotere reportage van Suau over de economische crisis in Cleveland, waar veel mensen noodgedwongen hun huis moesten verlaten omdat ze hun hypotheek niet meer konden betalen. De foto staat volgens de jury dan ook symbool voor de wereldwijde kredietcrisis in 2008.

De foto van Suau en de foto’s van de overige winnaars in de tien verschillende categorieën zijn nu te zien in Amsterdam. Bij de winnaars is het werk van één Nederlander te vinden. Roger Cremers won de eerste prijs in de categorie 'Arts and Entertainment'. Hij krijgt de prijs voor een foto uit zijn serie 'Preserving Memory', waarin hij bezoekers van het Museum Auswitchz-Birkenau in Polen fotografeerde.

Van 11 mei tot 7 juni is de expositie in België te zien in Cultureel Centrum Scharpoord in Knokke-Heist. Later is de tentoonstelling nog te bezichtigen in Utrecht, Naarden, Eindhoven, Zwolle en Rotterdam. De complete touragenda is te vinden op de website van de organisatie.

Multimedia

Bij de tentoonstelling in de Oude Kerk vind je ook de World Press Photo Kiosk. Deze bestaat uit meerdere multimediastations waar bezoekers onder andere meer achtergrondinformatie kunnen vinden over alle winnende foto’s, interviews met de winnende fotografen en de juryleden en een overzicht van alle World Press Photo’s van het Jaar sinds 1955.

Jaarboek

Het World Press Photo 09 jaarboek met de winnende foto’s is vanaf nu verkrijgbaar. Het boek is beschikbaar in zes verschillende talen (waaronder Nederlands) en kan voor 24 euro aangeschaft worden bij de expositie in de Oude Kerk, diverse boekhandels of via de World Press Photo website.

Foto: Anthony Suau, USA, voor Time

Foto: Roger Cremers, Nederland