World Press Photo 09 te zien in Groningen

Julian 1500 0
De rondreizende tentoonstelling World Press Photo 2009 is deze maand voor het laatst in Nederland te bezichtigen. Van 6 tot 29 november toont stichting Wereld Pers Foto Groningen de expositie aan Noord-Nederland.

Een agent met getrokken pistool in een ruïne wat ooit een huis moet zijn geweest. Op het eerste gezicht lijkt dit een scene uit een wrede oorlogssituatie, maar het enige wat hier loos is, is dat deze mensen hun hypotheek niet langer konden betalen. Voor World Press Photo stuurde fotograaf Suau twaalf beelden in die de economische crisis vastleggen. Een knappe prestatie vond de jury, want hoe leg je zo’n complexe kredietcrisis uit zonder dit met behulp van de beurs, wanhopige handelaren en bankiers te belichten? Anthony Suau kreeg met deze foto de prijs voor World Press Photo of the Year.


Foto © Anthony Suau, World Press Photo 2009

Laatste keer in Nederland

Deze maand is World Press Photo voor de laatste keer dit jaar in Nederland, te bezichtigen in Groningen. Voor het zesde jaar op rij toont stichting Wereld Pers Foto Groningen (WPFG) de World Press Photo expositie aan Noord-Nederland. De tentoonstelling doet bezoekers stilstaan bij intrigerende beelden uit het dagelijks leven, natuur, sport en kunst en cultuur uit vele delen van de wereld. Groningen mag zich hierdoor aan een lijst wereldsteden toevoegen waar de tentoonstelling te bewonderen is. Een greep uit de ruim honderd steden wereldwijd waar de foto’s van World Press Photo worden tentoongesteld zijn onder meer Berlijn, Buenos Aires, Praag, Tokyo en Zagreb.

Dit jaar heeft een record aantal fotografen meegedaan aan de wedstrijd; maar liefst 96.000 foto’s zijn door de handen van een 13-koppige vakkundige jury gegaan. De foto’s zijn gemaakt in 124 verschillende landen, met als gevolg dat de populaire World Press Photo nu letterlijk de wereld over vliegt. En dit gebeurt niet zonder doel, want World Press Photo vraagt aandacht voor fotojournalistiek en zet zich in om persvrijheid wereld­wijd te bevorderen.

Cultuureducatie

Stichting WPFG doet echter meer dan enkel de tentoonstelling van World Press Photo naar Groningen halen. De tentoonstelling wordt gezien als platform van waaruit een nog breder aandacht kan worden gevestigd op maatschappelijke en culturele vraagstukken. Om dit te bewerkstelligen worden in het kader van drie pijlers verschillende activiteiten georganiseerd. De meest spraakmakende activiteiten van 2009 betreffen een groot cultuureducatieproject en een fotoproject in samenwerking met Humanitas.

Het educatieproject van stichting WPFG staat open voor alle basis en voortgezet onderwijs in de provincie Groningen. Leerlingen krijgen meer inzicht in de foto’s van de World Press Photo tentoonstelling door middel van een speciaal samengesteld lespakket. Daarnaast gaan de leerlingen zelf het veld in door gezamenlijk actuele gebeurtenissen na te spelen en met camera’s vast te leggen. De beste foto van elke klas krijgt een plaats op één van de kindertentoonstellingen die naast de World Press Photo tentoonstelling in november te zien zijn.

Daarnaast zijn er nog diverse nevenexposities te bekijken rondom de World Press Photo expositie in Der Aa-kerk. Meer informatie vind je op de website van de stichting.