Workshop: Nikon D700 RAW's openen met Photoshop en Lightroom

Julian 2016 0
De Nikon D700 ligt in de winkels, maar de huidige raw-converter van Adobe kan nog niet met de nieuwe bestanden overweg. Of toch wel? Wij leggen je uit hoe je met een kleine aanpassing toch D700 NEF’s kan openen met Adobe Camera RAW (Photoshop & Lightroom).

Het is gebruikelijk dat het even duurt voor de bestanden uit nieuwe cameramodellen ondersteund worden door software die al op de markt is. Meestal wordt deze ondersteuning binnen enige weken toegevoegd, zo brengt Adobe regelmatig een update uit voor haar raw-converter ‘ACR’ (Adobe Camera RAW). Momenteel krijg je bij het openen van een NEF uit de D700 echter een foutmelding voor je kiezen:


Foutmelding bij openen D700 nef-bestand met Photoshop

Oplossing
De (tijdelijke) oplossing is het ‘foppen’ van Adobe Camera RAW, door de exif-gegevens van de D700 te veranderen, zodat het lijkt alsof de foto’s met een Nikon D3 gemaakt zijn. De bestanden uit de D3 worden immers al ruime tijd ondersteund. De beeldsensor en processor in de D700 zijn gelijk aan die in de D3, waardoor deze wisseltruc mogelijk is.

Bill Claf heeft een simpel programmatje geschreven waarmee je de D700 nef-bestanden om kunt zetten. Klik hier om het bestand te downloaden (gebruik op eigen risico!).

Instructies  (Windows XP / Vista)
Het bestand uitvoeren door dubbel te klikken levert niets op, je zult handmatig enkele handelingen moeten uitvoeren via de opdrachtprompt: 

Stap 1 Maak een map waarin je de D700 NEF’s verzamelt en kopieer het bestand D700Hack.exe naar diezelfde map. Bijvoorbeeld C:\D700.

Stap 2 Start de Opdrachtprompt. Deze vind je in het Windows Start Menu onder Programma’s > Bureau Accessoires > Opdrachtprompt. Of druk op de windowstoets+r en type ‘cmd’ en klik op OK.

Stap 3 Type nu in het commandovenster ‘cd\’ en druk op enter. Vervolgens navigeer je naar de map waar de D700 bestanden staan. In ons geval is dat in de map C:\D700 dus geven we in ‘cd D700’ en drukken we op enter.


Stap 3 & 4: commando's invoeren

Stap 4 Nu kun je het programma uitvoeren. Hierbij geef je aan welk bestand je om wilt zetten. Door ‘D700hack.exe *.NEF’ in te voeren geef je aan dat alle NEF bestanden in de map omgezet moeten worden. Je kunt ook een enkel bestand omzetten, door de betreffende bestandsnaam in te geven. Druk op enter en de bestanden worden aangepast. Je kunt de D700 raw-bestanden nu met Adobe Camera RAW (Versie 4.3 of hoger) openen.


Het resultaat: een D700 NEF - gemaskeerd als Nikon D3 bestand - geopend in Adobe Camera Raw 4.5 (beta).

Terugzetten Door nogmaals het commando 'D700Hack.exe *.NEF' in te voeren worden de bestanden weer omgezet naar hun oorspronkelijke staat. Dit kan handig zijn zodra de bestanden officieel ondersteund worden.

Alternatief: Nikon Capture NX2
Natuurlijk kun je gebruik maken van Nikon’s eigen softwarepakket, Nikon Capture NX2. Hiervan wordt een 60-dagen trialversie geleverd bij de nieuwe camera, ook is deze probeerversie gratis te downloaden.