Workshop nabewerking: Reflecties in productfoto´s

Redactie 1058 0
Een zachte weerkaatsing geeft een product meer uitstraling. Meer nog dan bij een schaduw krijg je de indruk dat de omgeving perfect ‘clean’ is. We tonen een techniek om door middel van lagen zo’n weerkaatsing te creëren. Bovendien kun je achteraf nog steeds de graad van weerkaatsing wijzigen.

Het vergt maar een paar minuten om zo’n brandschone weerkaatsing te maken. De meeste tijd kruipt in het object uit zijn achter grond te halen. De duurtijd van deze ingreep hangt dus volledig af van de oorspronkelijk achtergrond.

Vereiste software: Adobe Photoshop | Benodigde tijd: 10 min. | Vereist niveau: Beginner | Ruw materiaal: reflectievoor.jpg

Stap 1: Object selecteren


Om te beginnen moet je het object haarfijn selecteren. Je kunt hiervoor ieder selectiegereedschap gebruiken. In het geval van een object met strakke vormen zoals deze klok, gebruik je in Photoshop best het pennetje. Het is een beetje wennen als je nog nooit met deze tool hebt gewerkt. Let in de optiebalk dat de optie Paden actief is, in plaats van de optie Vormlagen. In het laatste geval wordt het pad meteen gevuld met inhoud en dat is niet de bedoeling.

Stap 2: Paden maken

Zoom flink in en klik met dit gereedschap op de rand van het object. Iedere keer dat je met het pennetje op een plaats klikt, plaatst Photoshop een ankerpunt. Tussen twee ankerpunten ontstaat telkens een pad. Wanneer je van ankerpunt tot ankerpunt klikt, vormt Photoshop een gewoon recht pad. Om een gebogen pad te maken, moet je klikken en tegelijk slepen in de richting naar waar je het pad wil afbuigen. Om een strakke hoek te maken, druk je de Alt-toets in. Wanneer je helemaal rond bent, verschijnt er een kringetje naast de pen. Bij de volgende muisklik sluit het pad zich.


Stap 3: Krommingen aanbrengen


Je kunt dit pad nog corrigeren. In de gereedschapspalet vind je daartoe het gereedschap Padselectie. Het lijkt op een pijltje. Hiermee kun je het hele pad selecteren. Onder dit gereedschap bevindt zich de tool 'Direct Selecteren' waarmee je op een individueel ankerpunt kunt klikken. Heb je eenmaal een ankerpunt geselecteerd dan verschijnen twee handvaten waarmee je de kromming van het pad kunt wijzigen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie