Workshop nabewerking: objecten in perspectief zetten

Redactie 3306 0
Sinds Photoshop bij versie CS2 aanbelandde, kan het een lastig klusje voor je klaren: het plaatsen van objecten in het juiste perspectief. Dankzij de functie Perspectiefpunt kun je objecten plaatsen terwijl Photoshop zelf de lastige perspectiefaanpassing voor zijn rekening neemt.

 

Je expert: Dirk Schoofs

Met Perspectiefpunt ben je in staat om teksten op gevels aan te brengen die netjes het perspectief van muur volgen. In dit voorbeeld plakken we vijf maal dezelfde afbeelding op een muur waarbij rekening moet worden gehouden met het vluchtpunt.

Vereiste software: Adobe Photoshop | Benodigde tijd: 10 min. | Vereist niveau: Beginner | Ruw materiaal: perspectiefvoor.jpg

Stap 1: Object selecteren


We selecteren de leeuwenkop met de Magnetische lasso of een willekeurig ander selectiegereedschap. Vervolgens keren we de selectie om met Selecteren | Selectie omkeren en we wissen de achtergrond. Daarna kopiëren we dit figuur en kunnen we het document sluiten.

Stap 2: Rastervlak plaatsen


Vervolgens openen we de foto waar we dit beeld in perspectief op willen plakken. In dit geval gaat het om een gevel van een galerij. We zoeken in het menu Filter de opdracht Perspectiefpunt. Met het gereedschap Vlak maken, plaatsen we vier hoekpunten van het rastervlak op de voegen van de gevelstenen. Op die manier zijn we zeker dat de lijnen het perspectief volgen.

Stap 3: Raster verslepen


De functie Perspectiefpunt creëert meteen vanzelf een hulpraster. Daarna kunnen we de hoekpunten nog beter positioneren door er op te klikken en ze te verslepen. Omdat we het raster over de hele breedte van de gevel willen toepassen, klikken we op de ankerpunten in het midden van de linker- en de rechterkant en slepen we het raster zover als nodig is.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie