Workshop nabewerking: knalblauwe luchten

Julian 838 0
Zit het licht niet mee? je foto's verpest door een fletsblauwe lucht? In deze workshop laten we je zien hoe je een

Voor deze workshop maken we gebruik van de nieuwste versie (4.3.1) van de Adobe Raw Converter. Deze converter is zowel in Adobe Photoshop, Lightroom en Elements beschikbaar. Om deze bewerking uit te voeren heb je dus wel een rawbestand nodig.

Vereiste software: Adobe Photoshop / Elements / Lightroom | Benodigde tijd: 5 min. | Vereist niveau: Beginner |

Stap 1

Open de raw-foto die je wilt bewerken. Eventueel kun je wat basisinstellingen zoals de witbalans naar wens aanpassen. Dat is in dit geval niet nodig, dus gaan we direct door met de volgende stap.

Stap 2

Klik in de rawconverter op de knop ‘HSL / Grijswaarden’ en kies vervolgens voor het tabblad ‘luminantie’. Door de blauwe tinten naar links te slepen maak je de lucht donkerder. Indien gewenst kun je ook de aquakleurige en paarse tinten wat donkerder maken. Wil je het blauw nog meer laten knallen, kies het tabblad ‘verzadiging’ en schroef de blauwe tinten hier omhoog.

Stap 3

Het resultaat uit de vorige stap is wat aan de donkere kant, dus we gaan terug naar het beginscherm om daar het contrast en de helderheid te finetunen. Met de knop ‘lichtopvulling’ kun je de schaduwen oplichten. Gebruik dit subtiel als je een realistisch beeld wilt houden. Met de herstelfunctie kun je overbelichting terugdringen. Let hierbij op je histogram rechtsboven. Door de ALT knop ingedrukt te houden tijdens het verschuiven worden overbelichte delen aangegeven met wit.

Stap 4

Als je inzoomt op de lucht zie je dat er een behoorlijke hoeveelheid ruis is ontstaan door het aanpassen van de kleur. Ook ontstaan er slordigheden rondom kleine details in de lucht. Kies in de rawconverter voor de optie ‘detail’ en pas hier kleurruisreductie toe. Eventueel kun je hier ook wat verscherping toepassen.

Eindresultaat

Voor en Na: