Workshop nabewerking: desolate sfeer in foto's

Redactie 1152 0
In deze workshop neemt fotograaf Arnold Reyneveld je mee naar zijn digitale donkere kamer. Hij legt je stap voor stap uit hoe hij met behulp van Adobe Photoshop zijn serie foto's van een oud en vervallen circuit heeft nabewerkt om de unieke, desolate sfeer te versterken.


Vereiste software: Photoshop | Niveau: Gevorderd | Bronmateriaal: bronbestand.jpg 1: Opname in RAW
Om de desolate sfeer een handje te helpen, heb ik destijds gewacht op een dag waarop het fors bewolkt was. Hierdoor heb ik in de RAW converter weinig aan het beeld aan hoeven passen. Belangrijkste is dat het beeld contrastloos is, en er geen onder- of overbelichte elementen zijn. Wel is het belangrijk dat je een juiste witbalans kiest door de kleurtemperatuur te variëren. De foto moet zo neutraal mogelijk zijn.

De neutrale foto geopend in Photoshop na RAW conversie

2: Lichtbalans aanpassen met masker
In de originele foto ligt de nadruk teveel op de lucht. Maak daarom een nieuwe laag aan en verander de blend mode in 'Overlay'. Met een zwarte brush markeer je de delen die donkerder moeten worden (de lucht) en met een witte brush de delen die lichter moeten worden (de voorgrond en de binnenkant van het gebouw). Gebruik hiervoor een zachte brush en zet de foto op 200% op mijn scherm om secuur te kunnen werken. De opacity van deze laag zet ik op 60%. In een later stadium kun je hiermee het effect sterker of zwakker maken.

3: Zwart- en witpunt instellen
De foto oogt nog steeds erg contrastloos en grijs. Maak een nieuwe aanpassingslaag aan en stel met 'Levels' het juiste zwart- en witpunt in. Let op dat er geen overbelichte delen ontstaan. Aan de donkere kant mag je daarentegen wel iets forser zijn en wat donkere delen dicht laten lopen. Dat komt de sfeer alleen maar ten goede.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie