Workshop nabewerking: Cross-processing

Redactie 1599 0
Cross-processing, soms afgekort tot

Wil je enkele prachtige voorbeelden van xpro zien, ga dan eens kijken op de xpro-cluster op Flickr (//flickr.com/photos/tags/xpro/interesting/) . Het komt er op neer dat we de hooglichten zullen versterken en in de schaduwpartijen leggen we meer blauw. Het rood neigt naar magenta en de lichtste witte partijen krijgen een geelgroene tint.  Omdat we intensief met curven bezig gaan, kiezen we voor Photoshop als bewerkingspakket.

Vereiste software: Adobe Photoshop | Benodigde tijd: 5 min. | Vereist niveau: Beginner | Bronmateriaal: CrossprocessingVOOR.jpg

Stap 1: Aanpassingslaag maken

We openen de foto en maken een nieuwe aanpassingslaag. Dat kan door Laag | Nieuwe aanpassingslaag  | Curven of nog sneller door in het palet Lagen onderaan op de zwart-witte knop te klikken en daar ook de ‘Curven’ te kiezen.

Stap 2: 'Gekruist ontwikkelen'

Beschik je over Photoshop CS3, dan ben je snel klaar. Kies in het venster Curven de voorinstelling ‘Gekruist Onwikkelen’ (Cross-processing). Beschik je over een andere versie van Photoshop, dan volg je onderstaande stappen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je meer wil ingrijpen op bepaalde tinten. Ook in dat geval loont het de moeite om de rest van de workshop te volgen.

Stap 3: Curven


In het venster van de Curven kiezen we in uitklapmenu ‘Kanaal’ eerst het rode kanaal. We slepen de hoogste rechterkant van de curve iets naar links. Deze handeling zorgt dat de hooglichten zich in het rode kanaal opblazen. Vervolgens plaatsen we twee punten op de curve zodanig dat we de curve in een zachte S-vorm kunnen plooien. Hierdoor worden de lichten delen iets lichter en de schaduwpartijen donkerder. Klik nog niet op OK.

Stap 4: Blauwe kanaal aanpassen

Dan is het de beurt aan het blauwe kanaal. We slepen de hoogste rechterkant iets naar beneden. Dat hoeft niet veel te zijn, net genoeg om een beetje blauw weg te halen uit de hooglichten. Aan de laagste linkerkant van de curve doet u het tegenovergestelde. Sleep die iets omhoog om de blauwe waarden in de schaduwpartijen te versterken. Klik nog steeds niet op OK.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie