Wordt de Sony A99 een revolutie op video-gebied?

jesse kraal 2445 0
Op een Chinees forum zijn nieuwe specificaties van de op komst zijnde fullframe Sony-camera met transparante spiegel. Als de specificaties kloppen kan de A99 (of toch de A95) een nieuwe revolutie in de wereld van filmende dslr's teweeg brengen, met extreem hoge framerates.
Sony Alpha

Als de specificaties op sonyalpharumors.com kloppen, dan kan de nieuwe fullframe-camera van Sony (die we meestal als A99 aanduiden, nu duikt ook de naam A95 op) wel eens een dezelfde soort revolutie betekenen als de Canon 5D Mark II ten tijde van de introductie. Nog altijd lijkt de maximale opnameresolutie 1080p te bedragen, een framerate van 120fps bij die resolutie zijn we nog niet eerder tegengekomen op een dergelijke camera. Neem je genoegen met 720p, dan zou je wel eens een gigantische 240 beelden per seconde kunnen opnemen. Alleen dat maakt al een hoop nieuwe creatieve toepassingen mogelijk.

Hogere bitrate

Daar blijft het niet bij, want ook de bitrate zou een flinke 50Mbps gaan bedragen, hoger dan welke dslr dan ook op dit moment. Ook de 4.2.2 subsampling zal fantieke filmers aanspreken. Verder wordt het daarnaast mogelijk om via de hdmi-uitgang ongecomprimeerde video op te nemen en kan de iso-flitsschoen worden gebruikt voor een eveneens nieuwe bluetoothmicrofoon. Als de geruchten kloppen tenminste.

Sony A99 hotshoe
Volgens de geruchten krijgt de A99 (of A95) een 'normale' flitsschoen, waarin ook een bluetoothmicrofoon zou moeten passen.

Automatische scherpstelling

Bij onder andere de A77 werkt filmen met autofocus niet bij diafragma's kleiner dan f/3.5, bij de waarschijnlijk eveneens met halfdoorlatende spiegel uitgeruste nieuwe fullframe-camera wordt dit opgelost. Je zit dan wel vast aan het middelste scherpstelpunt. In de volledig manuele modus blijf je veroordeeld tot handmatige scherpstelling, al zullen weinig gevorderde filmers hier moeite mee hebben. Wat wel van pas kan komen, is de digitale tele-extender, waarmee je tot 4x kunt inzoomen op het midden van het beeld.

Photokina

Met de naderende Photokina lijkt de ook de introductie van de A99 steeds dichterbij komen. Wij hopenĀ  in ieder geval dat bovenstaande geruchten - of een deel daarvan - waar zijn. We houden je op de hoogte!

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse