WK-fotoblog: voorbereiden op de Japanners (9)

Redactie 487 0
Michael Kooren houdt voor DIGIFOTO Pro gedurende het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika een fotoblog bij. Hij werd gisteren omringd door Japanse concullega's die een graantje mee wilden pikken van Oranjes opponent van vandaag.

Ik kreeg vanochtend een sms uit Johannesburg: het was gisteren bij de wedstrijd Argentinie-Zuid-Korea net onder het vriespunt. Hoe het hier was. Terwijl ik het lees, zit ik in de zon op een balkon, net boven een zwembad.

Het is 9 uur 's morgens en 21 graden celcius. Nederland heeft vanuit een journalistiek oogpunt duidelijk de verkeerde thuisbasis gekozen. Wat een heerlijk oord hier in Durban. Vandaag traint Oranje in het prachtige Moses Mahbida Stadion. Tenminste, dat was de bedoeling. Het schijnt vannacht heel hard geregend te hebben en de FIFA wil het veld sparen voor de wedstrijd van morgen. De Nederlandse pers krijgt daarom een SMS van de KNVB voorlichters dat de training verplaatst is naar het Princess Magogo stadium in het Township of Kwamashu. Leuk! Komen we eindelijk weer eens ergens anders dan alleen in een zwaar bewaakt stadion.


Het decor is prachtig als de luxe Oranje bus aan komt rijden met het township op de achtergrond. De pers is vandaag massaal aanwezig, want de Japanners zijn massaal uitgerukt. Voor ieder Nederlandse journalist of cameraman hebben zij er drie. Als we klaar staan om te fotograferen, klinkt het geratel van de Nikons en Canons van de japanse fotografen om ons heen. En dat alleen voor wat kiekjes van een materiaalman op het veld.

Niet veel soeps

Zoals gebruikelijk mogen we de hele training van de Nederlandse ploeg fotograferen , terwijl de Japanners ons tien minuten de tijd gunnen om hun enige ster Honda vast te leggen. Nog tijdens de Nederlandse training sein ik vijf foto's door naar de redactie om zodoende de deadline in Japan nog te kunnen halen. Niet veel soeps: plaatje Van Marwijk voor het bord Durban, de spelers voor het bord Durban, lachende spelers tijdens een rondootje en een hilarische Wesley Sneijder die de Nederlandse tv-ploeg van Bert Maalderink laat zien dat hij vier keer gescoord heeft tijdens het partijtje afmaken op doel.


Van de Japanners sein ik ook nog snel de coach en superster Honda door, zodat ik rustig kan kijken of er wellicht nog iets spannenders in zit vandaag. Niet dus. Ja, Rafael van der Vaart krijgt een bal in zijn onderbuik; hilariteit alom.


Makke schapen

Tien minuten na aanvang van de Japanse training worden we met rustige hand als makke schapen het stadion uitgewerkt door de FIFA-politie. Het zit erop. Snel naar de persconferentie in het prachtige stadion. Als we daar eindelijk met het journaille en masse zijn aangekomen, blijken er geen fotografen te worden toegelaten bij de persconferentie. Lekker snel klaar dus. Daar komt toch nooit een fatsoenlijke foto uit.


Vandaag rollen we de Japanners op. Zijn we gelijk van die massa's pers af. Zeker van die ene Japanner die nog steeds een monddoekje draagt en denk dat hij hier SARS op kan lopen.

Foto's © Michael Kooren

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie