WK-fotoblog: sluiproutes naar het Oranjekamp (2)

Redactie 504 0
Michael Kooren houdt voor DIGIFOTO Pro gedurende het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika een fotoblog bij. Vandaag worstelt hij zich door het chaotische verkeer naar het trainingscomplex van Oranje.

Je kon er niet omheen. Gisteren begon het WK dan echt. Vanuit mijn appartement in het centrum van de wijk Sandton hoorde ik om acht uur 's ochtends al het gekwaak of het gezoem van de vuvuzela's . Het is een mateloos irritant geluid, zeker als je moet werken en je concentreren. Het lijkt een beetje op een vriendelijke martelmethode van de plaatselijke CIA. Je kan er nooit aan ontsnappen.

Vandaag wordt er zoals gewoonlijk weer om elf uur 's ochtends getraind op het prachtige voetbalveld van de Wits University. Aansluitend volgt er een Internationale Persconferentie met Bert van Marwijk en persvoorlichter Kees Jansma. Gewoonlijk duurt de reis 20 minuten met de auto, maar gisteren kwam ik erachter dat op een wedstrijddag verkeersregels niet gelden.

Sluiproutes

De enige route naar de snelweg die je naar het trainingscomplex brengt, is spontaan afgesloten voor alle verkeer. Behalve voor de spelersbus. 'Zoek maar uit hoe je er komt' zou er op een bord geschreven moeten staan, maar zelfs dat staat er niet. Leve de TomTom. Ik worstel me, met de rest van de bevolking van Johannesburg, via allerlei sluiproutes naar de M1-snelweg.

Om de paar minuten komen er colonnes politieauto's met gierende sirenes langs. Plots haalt de spelersbus van Oranje me in. Ze rijden, begeleid door een kolonne gierende politie auto's, tegen het verkeer in naar dezelfde snelweg die ik ook moet hebben. Even flitst het door mijn hoofd om snel achteraan te sluiten. De gedachte aan een niet zo begripvolle politieagent doet me echter weer netjes aansluiten. De spelers keken rustig onderuit zittend, met hun iPods op, naar de stilstaande automassa.  'Don't Fear' staat op de bus geschreven. Ik begrijp nu waarom.

Pijnlijke enkel

De training leverde een paar leuke foto's op. Sneijder, die pijn in zijn enkel had na een schop van Bouhlahrouz. Rekkende en springen spelers gadegeslagen door zwaar bewapende politieagenten. En een chagerijnige bondscoach die de internationale persconferentie toch maar in het Nederlands deed, want de spelers moesten snel weer naar hun hotel. Vandaag staat er een besloten training op het program.

Bewakers kijken toe hoe Orange-spelers rekken en strekken.
Boulahrouz schopt Sneijder een pijnlijke enkel, maar de schade blijkt mee te vallen.


Van Marwijk is niet altijd in z'n nopjes tijdens de training.

Foto's © Michael Kooren

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie