WK-fotoblog: Nederland – Japan (10)

Redactie 853 0
Michael Kooren houdt voor DIGIFOTO Pro gedurende het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika een fotoblog bij. Bij de wedstrijd tussen Nederland en Japan, in het prachtige stadion van Durban, blijkt niet alleen het licht een uitdaging te zijn.

Wilhelmus

Ik zit vandaag op een ander plaats. Nu aan de kant van de Nederlandse bank zodat ik gelijk al de elftalfoto kan maken en een eventuele reactie van de bondscoach langs de lijn. Het zingen van het Wilhelmus levert gelijk al een prachtige plaat van Wesley Sneijder op. Hij schreeuwt het uit na het laatste couplet. Hij heeft er duidelijk zin in. Ik ook. Aan de overkant in de nok van het stadion ontvouwen Nederlandse supporters een Mega spandoek met de Nederlandse leeuw erop, mooie foto.Belichting

De eerste helft zit ik in de schaduw van het veld terwijl alle actie bijna geheel in de zon is. Ik ben al eerder het schip in gegaan met dit soort licht. Normaal kies ik voor sluitertijdvoorkeuze op de camera en dat gaat in 90 procent van de situaties prima, maar vandaag weet ik zeker dat ik handmatig moet belichten. Ik stel de camera met de 70-200mm in op diafragma van f/3.2 en sluitertijd op 1/1000e seconde. Laat maar komen die goals!

Actie

De eerste mooie actie is de omhaal van Dirk Kuyt. Een serie van vijf beelden, waaruit de mooiste een minuut later door de foto-editors  op het net gezet wordt. Leve de techniek. Verder moet ik me voor de Japanse markt concentreren op Honda, de ster van de Japanners. Veel verder dan het omver schoppen van Van Bommel komt hij niet.
Drukte

Het werken aan de kant waar ik vandaag zit is echt hopeloos. Het aantal Japanners op en naast me is vreselijk. Het lijkt wel of ze alle fotografen uit Japan geaccrediteerd hebben. Gelukkig valt er geen goal aan mijn kant, ik denk dat ik daar niets van had kunnen maken, zo krap zit ik vandaag.
De techniek laat me vlak voor rust even in de steek als de kaartlezer, die ik in mijn zak hou om snel de kaartjes te kunnen wisselen, plotseling dienst weigert. Gelukkig staat onze technicus achter me om de kaartlezer razendsnel om te wisselen. Pff, gered.


Kushandjes

Als Sneijder scoort heb ik de mazzel dat hij met een grote boog, al kushandjes gooiend naar Yolanthe, op mij afloopt. Ze gebruiken acht beeldjes van me op het net. Goede score! Na afloop ben ik meer dan tevreden, een paar mooie acties, goed juichen van Sneijder, en mooie reacties achteraf. We pakken de spullen snel in en na een snelle controle in het perscentrum of we niks missen, kunnen we naar ‘huis’. Daarna een barbecue, met Gin tonic. Zondag met de auto terug naar Johannesburg.

Foto's © Michael Kooren

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie