Winnaars van de Leica Oskar Barnack Awards 2016

Winnaars van de Leica Oskar Barnack Awards 2016

Nadja Geskus 864 0
De 36e editie van de Leica Oskar Barnack Awards is weer voorbij. Er waren 3.200 inzendingen uit 108 verschillende landen. De wedstrijd is een van ’s werelds langstlopende en meest onderscheidende fotografie wedstrijden.

Scarlett Coten

Scarlett Coten won de hoofdprijs met haar serie ‘Mectoub’. Het is een portret-gebaseerde studie van het concept van mannelijkheid in de Arabische wereld. In 2012 startte ze dit project. Haar interesse voor dit onderwerp begon tijdens de opkomst van de Arabische lente. De titel, Mectoub, is een combinatie van de Arabische term maktub, wat vermelding van een feit betekent, en het Franse woord mec, de Franse term voor macho. De titel is een verwijzing naar hoe Coten vraagtekens zet bij het schijnbaar niet aflatende idee van machismo en rolpatronen in de Arabische samenleving. Haar portretten proberen te zoeken naar waar culturele verwachtingen en de persoonlijke vrijheid van meningsuiting op gespannen voet staan. Scarlett Coten ging naar huis met de titulaire award.

Winnaars van de Leica Oskar Barnack Awards 2016

Winnaars van de Leica Oskar Barnack Awards 2016

Clémentine Schneidermann

Clémentine Schneidermann ontvangt de award voor Leica Oskar Barnack Nieuwkomer. Clémentine werd geboren in Parijs in 1991 en ontdekte fotografie op de straten van Parijs in haar jeugd. Ze studeerde fotografie aan het Centre d’enseignement professionnel de Vevey in Zwitserland van 2009 tot 2012. Tussen 2012 en 2014 behaalde ze haar masters in documentaire fotografie aan de Universiteit van Wales in Newport. Dit is ook waar ze haar serie schoot voor de Leica Oskar Barnack Award 2016. Haar serie ‘The Unbearable, the Sadness and the Rest’ zorgde ervoor dat ze de nieuwkomer award binnensleepte.

Winnaars van de Leica Oskar Barnack Awards 2016

Winnaars van de Leica Oskar Barnack Awards 2016

Leica Oskar Barnack Awards 2016

Coten won een geldbedrag van € 25.000 en een Leica M-System installatie ter waarde van € 10.000 euro. Schneidermann won met haar nieuwkomer award hetzelfde bedrag in contanten en een Leica meetzoeker camera.

Wil je de werken in het echt zien? Er is een tentoonstelling van de werken van alle twaalf finalisten die momenteel plaatsvindt in Berlijn tot en met 23 oktober 2016. Voor meer informatie over de awards en de winnaars kun je terecht op de website.

Foto's gemaakt door Scarlett Coten en Clémentine Schneidermann

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja