Winnaars Photography Book Now 2011 bekend

Julian 2324 0
Valerio Spada heeft met zijn boek 'Gomorrah Girl' de vierde editie van de internationale wedstrijd Photography Book Now gewonnen. Ook is er Nederlands succes: René Nuijens wint in de categorie Fine Art.

Volgens de internationale jury is 'Gomorrah Girl' het beste fotoboek van alle 2300 inzendingen. De Italiaanse fotograaf Valeria Spada sleept vijfentwintigduizend binnen met het winnen van de Photography Book Now-competitie.

Gomorrah Girl

Het boek 'Gomorrah Girl' is gebaseerd op gebeurtenissen in de straten van het Italiaanse Napels. Valerio Spada heeft er een krachtig verhaal van gemaakt dat in woord en beeld laat zien hoe het is om als een vrouw in een gevaarlijke omgeving vol criminaliteit te wonen. 'Het boek heeft ons diep geraakt', zegt Eileen Gittins, oprichter en CEO van Blurb. 'Dit jaar zijn de deelnemers en winnaars afkomstig vanuit de hele wereld en overtreft de kwaliteit en de diversiteit van de boeken alle voorgaande jaren. We feliciteren Valerio Spada met zijn krachtige, innovatieve en prachtig vormgegeven boek.'

Gomorrah Girl

Bekijk meer van het boek bij Time.

Yuri Gagarin, 50 Years of Human Space Flight

In de categorie Fine Art is het boek 'Yuri Gagarin, 50 Years of Human Space Flight' van de Nederlandse fotograaf René Nuijens tot winnaar verkozen. Hij gaat naar huis met vijfduizend dollar.

'Dit boekje is een onderdeel van een groter project, waar ik samen met de Nederlands-Canadese schrijver Steve Korver al een aantal jaar aan werk. Vijftig jaar na de lancering van de eerste man in de ruimte, was een mooi moment om er iets tastbaars van te maken. Dat mijn boek dan uit 2.300 boeken wordt verkozen als een van de winnaars voelt als een erkenning van al het harde werk. Het is een stimulans om verder te gaan met dit mooie project', zegt René Nuijens.

Yuri Gagarin

Een aantal van de ingezonden boeken van de wedstrijd is verkrijgbaar in de Photography Book Now-boekwinkel.

Overige winnaars

De jaarlijkse wedstrijd Photography Book Now wordt georganiseerd door Blurb. Een compleet overzicht van de winnaars en alle eervolle vermeldingen is te vinden op de website. Op 15 september worden de winnaars gehuldigd in de Aperture Gallery in New York City.

Photography Book Now komt naar Nederland

Op 27 oktober organiseert Blurb in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum de Beeldfabriek een netwerkbijeenkomst, waar alle bekroonde boeken van PBN 2011 te zien zijn. Tijdens deze avond zullen diverse experts uit de wereld van fotografie, waaronder Claudia Hinterseer en Nederlandse deelnemers aan Photography Book Now, hun ervaringen delen. Het evenement vindt plaats in de Beeldfabriek in Rotterdam en is gratis toegankelijk. Om hierbij aanwezig te zijn, kun je je aanmelden via blurb@whizpr.nl.