Winnaars National Geographic Fotowedstrijd 2010 bekend

Redactie 1725 0
Na de bekendmaking van de winnaars van de juniorwedstrijd, riep de jury onlangs de winnaars van de vierde editie van de National Geographic Fotowedstrijd uit. Dit gebeurde tijdens een feestelijke prijsuitreiking in het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Elk jaar mag iedereen die in Nederland of België woont zijn beste foto’s insturen in de categorieën: Mens, Dier of Landschap. Voor het eerst werd dit jaar een vierde categorie toegevoegd, Nederland Waterland. Dit thema maakt onderdeel uit van de campagne ‘Nederland leeft met Water’.

21.000 foto's

Terwijl Nationaal Geographic dit jaar tien jaar bestaat, is dit pas het vierde jaar dat de fotowedstrijd gehouden wordt. Dat er veel animo voor deze wedstrijd is bleek wel uit het aantal inzendingen: de jury moest uit bijna 21.000 foto's de beste kiezen. Eerst werden uit elke categorie de vijf beste foto’s genomineerd. De naam van de fotograaf was tijdens deze selectie niet bekend voor de jury. Uiteindelijk koos zij uit elke selectie de beste foto. De jury bestond uit de hoofdredacteur van het blad National Geographic, Aart Aarsbergen, Paul Römer die de functie van adjunct-hoofdredacteur vertegenwoordigt, Eva Ooms, artdirector, fotojournalist Jochem Wijnands en natuurfotograaf Jan Vermeer.

Winnaars

ANP-fotograaf Robin Utrecht uit Rotterdam is met zijn foto ‘Kind met traan’ winnaar van de categorie Mens.

Foto © Robin Utrecht - Kind met traan

Met een close-up foto van een bladwesplarve in het Brabantse natuurgebied Kampina won natuurfotograaf Jonny Verheyden uit België de eerste prijs in de categorie Dier. Wijnand van Till uit Utrecht won in de categorie Landschap. Hij maakte een mystieke foto van de skyline van Dubai die door het wolkendek heen prikt. De winnaar van de nieuwe categorie Nederland Waterland is de Amsterdamse Annemarijne Bax. Zij maakte vanuit een helikopter tussen Sloterdijk en Egmond aan Zee een luchtopname.


Foto © Annemarijne Bax - Luchtopname tussen Sloterdijk en Egmond aan Zee

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie