Winnaars eerste Nikon European Film Festival bekendgemaakt

Julian 992 0
De winnaars van de eerste editie van het Nikon European Film Festival zijn bekendgemaakt. 'Voiceless – Stop the Bullies' van Jagjeet Singh uit het Verenigd Koninkrijk is Grand Prix-winnaar. Hij wint onder andere een Nikon D810-filmkit.

Nikon kondigt de winnaars aan van het eerste Nikon European Film Festival, dat in samenwerking met onafhankelijke filmorganisatie Raindance en bekroonde Italiaanse actrice en regisseur Asia Argento werd georganiseerd. 'Voiceless – Stop the Bullies' van Jagjeet Singh uit het Verenigd Koninkrijk, wint de hoofdprijs: de Grand Prix. Hij wint een Nikon D810-filmkit en een volledig verzorgde reis van een week naar het Cannes Film Festival in mei 2015 om te netwerken.

Het Nikon European Film Festival daagde zowel filmliefhebbers als professionals uit om een korte film van maximaal 140 seconden te maken met het thema 'Een ander perspectief'. Binnen dit thema werden deelnemers gevraagd een perspectief te definiëren van hun mening over een onderwerp, hun relatie met het vertelde verhaal en de fysieke positie waaruit zij het observeren.

Grand Prix

Tijdens de laatste beoordelingsronde die in Rome plaatsvond werd 'Voiceless – Stop the Bullies' van Jagjeet Singh uit meer dan driehonderd inzendingen van Europese filmmakers in de dop, door de jury gekozen als winnaar van de Grand Prix. De film, die sterk de boodschap tegen pesten overdraagt, werd geprezen om de combinatie van een fascinerend verhaal en de technische vakkundigheid.

Categoriewinnaars

De door de jury gekozen winnaars van andere categorieën zijn:

  • Best Narrative – 'Frame of Reference' van Joel Jonsson en Christian Gardo, Zweden
  • Technical Excellence – 'Powerless' van Martin Taube, Zweden
  • Best Student Entry – 'L'amour' van Camille Van Wessem, Tsjechië
  • Publieksprijs - 'Greenwoodo' van Marko Kovac uit Servië.

De twee winnaars van de subcategorieën 'Best Narrative' en 'Technical Excellence' ontvangen ieder een Nikon D750 en 3000 euro aan prijzengeld. De winnaar van 'Best Student Entry' ontvangt een Nikon D750-filmkit en een geldprijs van 2000 euro. De winnaar van de publieksprijs sleept een Nikon D750-filmkit in de wacht.

Asia Argento, juryvoorzitter van het Nikon European Film Festival over de inzendingen:

'We waren erg onder de indruk van het ongelooflijk hoge niveau van de films. Alle films die we hebben gezien, waren zeer origineel en vooral de manier waarop de deelnemers het thema "Een ander perspectief" interpreteerden, vonden we erg indrukwekkend. De kwaliteit van de inzendingen van amateurfilmmakers geeft aan hoe de vernieuwingen op het gebied van technologie het maken van films nu meer dan ooit toegankelijker maakt voor een groot aantal mensen. Ik ben erg trots dat Nikon dit mogelijk maakt voor aankomende kunstenaars uit Europa en de rest van de wereld.'