Winnaars eerste multimedia-prijs WPP bekendgemaakt

Redactie 919 0
De organisatie van de World Press Photo heeft de winnaars van haar eerste Multimedia Contest bekendgemaakt. In totaal vielen zes deelnemers in twee categorieën in de prijzen, met zowel lineaire als interactieve producties.

Bij de  'lineaire producties' ging de eerste prijs naar Marcus Yam. Met het fotografie en video-project 'The Home Front' vertelt hij het verhaal van twee Amerikaanse jongens die bij hun familie moeten gaan wonen, omdat hun alleenstaande vader op uitzending moet naar Afghanistan. Het fotograferen en filmen werd gedaan door Marcus, de rest van het productie­proces door Nancy Donaldson, Catrin Einhorn en Meaghan Looram van de New York Times.

Foto © Marcus Yam - 'Home Front'

Jury

'Deze productie combineert een aantal van de simpelste, maar tegelijkertijd meest krachtige elementen voor het vertellen van verhalen; een goed, duidelijk onderwerp met een emotionele lading. Het verhaal dient als synoniem voor transformatie, uitgebeeld aan de hand van de twee hoofdrolspelers. Zowel op politiek als sociaal vlak komen de foto's en video sterk over en vormen de verschillende media een mooi geheel', aldus juryvoorzitter Ed Kashi.

Tweede prijs

De tweede prijs ging naar 'Blanco' van VII-fotograaf Stefano De Luigi. Derde prijs was voor 'Man in the Forest', een productie van Lei Wang. Eerstgenoemde is het resultaat van een vier jaar durende reis door het leven van blinden en slechtziende in zestien verschillende landen, de ander gaat over een boswachter die al jaren in het regenwoud van Hainan woont en zich inzet voor de lokale natuur. 

Foto © Stefano De Luigi - 'Blanco' 

Interactief

Bij de interactieve categorie van de Multimedia Contest ging de eerste prijs naar Philippe Brault en David Dufresne, die samen hebben gewerkt aan het project 'Prison Valley'. De documentaire over de gevangenis-industrie in Cañon City, Colorado, werd uitgezonden op de zender Arte. Volgens de jury geldt de productie als een 'meesterwerk' op zowel visueel en conceptueel gebied. 'Het is een voorbeeld voor alle andere multimediale projecten en zou als uitdaging moeten dienen voor iedereen die ook een 'non-lineaire' multimedia-productie wil maken.'

Foto © Philippe Brault - 'Prison Valley'

Uitreiking

De tweede plek ging naar Mike Ehrlich, Jessey Dearing, Lauren Frohne en Elena Rue voor hun 'Powering a Nation'. Zij schoten de interactieve productie over onderzoek naar energieverbruik in de Verenigde Staten voor de Universiteit van North Carolina. 'A Year at War' van Damon Winter en eveneens Marcus Yam, over een jaar durende missie van een Amerikaans peloton in Afghanistan won de derde prijs. De heren maakte de documentaire voor de New York Times.

Alle hoofdprijs winnaars krijgen een geldbedrag van vijfduizend euro. Zij krijgen de prijs uitgereikt door Claudine Boeglin van de Thomson Reuters Foundation tijdens de jaarlijkse awardceremonie in Amsterdam.

Foto © Lei Wang - 'Man in the Forest'

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie